Bezbjednost na radu – kako spriječiti povrede na radnom mjestu?

31
pexels.com

Povrede na radu najčešće su na građevinskim poslovima koji podrazumijevaju rad na visinama, kao i rukovanje opasnim mašinama i materijalima. Međutim, iako je više od 50% težih tjelesnih povreda upravo u ovoj profesiji, ona nije jedina koja nosi rizik po bezbjednost zaposlenih na radnom mjestu.

U nastavku teksta pročitajte zašto najčešće dolazi do povreda na radu, ko je odgovoran za njih, kao i kako se može smanjiti rizik od povrede.

Zašto najčešće dolazi do povreda na radu?

Postoji nekoliko faktora koji utiču na bezbjednost zaposlenih tokom radnog vremena, a posljedica zanemarivanja ovih faktora od strane poslodavca najčešće dovodi do povreda na radu.

Za početak tu su poslodavci, koji moraju biti savjesni prema svojim radnicima i stvoriti im bezbjedno radno okruženje, ma o kojoj god profesiji da je riječ. Oni moraju da vode računa o potrebnoj opremi za rad koju moraju da obezbjede svojim radnicima – od one osnovne kao što su radne cipele i odijelo, pa sve do one specifičnije za djelatnost koja je u pitanju kao što je zaštita za oči, sluh i zaštita od toplote.

Takođe, poslodavci treba da budu sigurni da su njihovi radnici u potpunosti spremni i sposobni za rad, te im trebaju obezbjediti različite edukacije koje će im pomoći da smanje učestalost i ozbiljnost povreda na radnom mjestu.

Tu se podrazumijeva obučavanje za korišćenje određenih mašina, učenje različitih procedura, kao i šta treba uraditi ukoliko do povrede nekog od zaposlenih dođe.

Sa druge strane, tu su i zaposleni, koji ponekad i uz sav trud poslodavca ugrožavaju svoju i tuđu bezbjednost nepoštovanjem propisa i pravila. Na primjer, iako im je poslodavac obezbjedio potrebnu radnu opremu, mnogi od njih je ne nose i samim tim povećavaju rizik od povrede.

pexels.com

Potrebna zaštitna oprema na radnom mjestu

Da li ste znali da sada više nije pitanje da li želite svojim radnicima da obezbjedite radnu opremu, već ste u obavezi to da učinite?

Po Zakonu o bezbjednosti na radu, poslodavac je dužan da nabavi zašitinu opremu za sve radnike koji su izloženi riziku od povreda na radnom mjestu. Ova oprema zavisi od tačnog opisa posla zaposlenog i pored zaštitne obuće i odjeće može podrazumijevati i drugu opremu. Prilikom nabavke opreme, važno je da poslodavac vodi računa o samom kvalitetu i pouzdanosti opreme, kako bi ona radnicima pružila maksimalnu zaštitu.

A šta tačno obuhvata zaštitna oprema?

#1 Radno odijelo i cipele

Kvalitetno radno odijelo napravljeno je od pouzdanih materijala koji radnika štite od mogućih povreda prilikom obavljanja različitih aktivnosti, a istovremeno mu omogućava potpunu slobodu pokreta i komfor prilikom rada. Zbog različitih uslova u kojim zaposleni rade na raznim pozicijama, ova odijela moraju biti otporna na različite hemikalije, visoke temperature, hladnoću i nepropusna.

Kada su u pitanju zaštitne (radne) cipele, one moraju biti stabilne, udobne nepropusne, sa učvršćenim prstima, sa kvalitetnim đonom koji se ne kliza,  i napravljene od materijala koji je izdržljiv i čvrst. Ove cipele posebno su potrebne građevinskim radnicima, koji na radnom mjestu veoma često manevrišu sa teškim predmetima, materijalima i alatima, pa ukoliko se slučajno desi da neki od njih i da dođe do udarca, radne cipele će ih zaštititi.

#2 Zaštitne rukavice

Kada govorimo o zaštiti za šake i prste, zaštitne rukavice su obavezne za sve radnike koji rukuju opasnim mašinama zbog kojih može doći do povrede, kao i onim koji rade sa različim hemijskim supstancama i sa visokim temperaturama.

U zavisnosti od djelatnosti za koju su rukavice potrebne one mogu imati različite karakteristike. Mogu se izrađivati od kože, lateksa ili kombinacije ova dva materijala, tako da se dlan i prsti ne klizaju, što obezbjeđuje siguran hvat i samim tim veću efikasnost i bezbjednost pri obavljanju različitih poslova.

#3 Ostala zaštitna oprema

Pojedine profesije zahtjevaju dodatnu zaštitu – očiju, lica, sluha ili disajnih organa. Za zaštitu očiju koriste se specijalne naočare od materijala koji štiti od hemikalija, udara različitih predmeta, laserke radijacije, dok se za zaštitu cijelog lica i glave koriste štit za lice, vizir, kaciga ili šlem.

Poslovi koji podrazumijevaju rad sa mašinama koje proizvode visok nivo buke, zahtjevaju nošenje zašitne opreme za sluh kao što su čepovi i slušalice koje se takođe mogu postaviti i preko druge zaštitne opreme.

Prilikom rada sa različitim hemikalijama i izduvnim gasovima, neophodno je zaštititi disajne puteve nošenjem različitih vrsta respiratora i hirurških specijalizovanih maski za lice.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste uvidjeli važnost nošenja adekvatne i kvalitetne zaštitne opreme za bezbjednost na radu, te da ćete nabaviti svu potrebnu opremu i svojim zaposlenima obezbjediti sigurno, bezbjedno i komforno radno okruženje.

IZVORSrbijanka Stanković
Prethodni postGranična policija BiH spriječila krijumčarenje cigareta vrijednosti 100.000 KM
Sledeći postPolicija apeluje na oprez prilikom korištenja pirotehnike