BiH ima pet turističkih destinacija među 100 najboljih u svijetu

38

Na popularnom godišnjem takmičenju iz oblasti turizma, koje se organizuje od 2014. godine, pod nazivom Green Destinations Top 100 Stories – Zelene destinacije 100 najboljih priča, među najpopularnijim se ove godine našlo čak pet destinacija iz Bosne i Hercegovine.

Riječ je o bh destinacijama obuhvaćenim projektom  EU4Business Recovery, koji sufinansira Evropska unija i Vlada SR Njemačke, a koje su  ušle u top 100 najboljih destinacija koje rade na održivom razvoju turizma u 2023. godini.

Tako su, osim pojedinačnih destinacija iz Japana, Perua, Slovenije, Italije, Srbije, Estonije, Amerike, Hrvatske i Portugalije – Bosanka Krupa, Konjic, Trebinje, spomenik prirode Skakavac Sarajevo i Šamac odabrani za “Green Destinations TOP 100 Stories” u svijetu za 2023. godinu.

„Deveto izdanje ovog događaja u Tallinnu u Estoniji stvorilo je inspirativnu kolekciju priča dobre prakse održivih destinacija širom svijeta. Na konferenciji dodjele priznanja naglašeno je da će se ove dobre prakse podijeliti sa menadžerima, turoperaterima i turistima i putnicima širom svijeta, da bi olakšali razmjenu znanja u turističkom sektoru. Organizacije za upravljanje destinacijom, koje su ušle u Top 100 najboljih u svijetu, mogu biti primjer drugima kako su našli rješenja za izazove i probleme održivog turizma“, navodi se u saopštenju voditelja EU4Business Recovery projekta u BiH.

Sve odabrane destinacije su ocijenjene prema kriterijima Standarda zelenih destinacija, kao što su kvalitet, održivost, nivo inovativnosti u pričama i dobra praksa.

Ove godine bilo je ukupno 165 prijava. Podnesci su ocijenjeni od strane Top 100 evaluatorskog tima, stručnjaka, partnera i koordinatora Green Destinations organizacije.

Bosanskohercegovačke destinacije pobijedile su u sljedećim kategorijama:

  1. Konjic, Upravljanje destinacijom: 2023 Konjic_Green Destination Story_.docx
  2. Trebinje, Upravljanje destinacijom: 2023-GPS-City-of-Trebinje.pdf (greendestinations.org)
  3. Spomenik prirode Skakavac, Priroda i okruženje: 2023_Good practice story_MoN Skakavac.docx (greendestinations.org)
  4. Zaštićeno područje Tišina Šamac, Upravljanje destinacijom: 2023_-_GPS_Word_Template_vxg7ip Protected habitat Tisina.docx (greendestinations.org)
  5. Bosanska Krupa, Napredna zajednica: 2023 – GPS Word Template_Zeleni otoci_Bosanska Krupa.docx (greendestinations.org)
Prethodni postU naselju Gredice u vozilu izgorjela jedna osoba
Sledeći postBolji posao – sedmična ponuda poslova