BiH među 32 zemlje koje koriste softver za špijuniranje FinFisher

65

Među 32 zemlje u svijetu softver za špijuniranje FinFisher koristi se i u Bosni i Hercegovini, saznaje se nezvanično. Blogeri u BiH pišu kako je zainteresiranih kroz posljednjih par godina – od 2011. pa na ovamo, bilo mnogo. U Bosni i Hercegovini tu su MUP Republike Srpske, Granična služba BiH i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine (ovo zadnje je upitno).

Prema studiji koju je proveo Citizen lab – Odjel za istraživanje Sveučilišta u Torontu), FinFisher je najkorišteniji softver za špijuniranje vladinih agencija u svijetu.

Ovaj softver razvila je njemačka sigurnosna kompanija i prodaje ga velikom broju agencija u širom svijeta. Inače, software se koristi ilegalno. Razvijen s ciljem da se prodaje vladama različitih zemalja kako bi špijunirali one koje odluče špijunirati. U mnogim zemljama, kao što su Etiopija i Bahrain, ovaj softver koristi se za ušutkavanje opozicije.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, cijena je tu, srećom, igrala bitnu ulogu, pa nemamo nikakvih informacija da je softver kupljen od strane neke vladine organizacije u BiH, ali imamo jasne indikacije da su ih neke od njih isprobale. Postoje jasne indikacije da je Granična služba testirala Hacking Team softver i da je MUP RS bio zainteresiran da bude preprodavač ovog softwarea.

Ukoliko je MUP RS uspješno postao preprodavač, to bi gotovo sigurno značilo da je ovaj software dostupan na teritoriji BiH. Ovako, znamo da ga je testirala Granična služba i to je to što možemo sa sigurnošću tvrditi, ističu blogeri. Pojednostavljeno objašnjeno, softver jednostavno transferira informacije sa špijuniranog računala agencijama.

Zanimljivo je kako je Citizen Lab mogao pratiti IP adrese i C&C agencije u deset zemalja svijeta. FinFisher GmBH je hakiran 2014. godine i tada je procurilo 40 gigabajta podataka, no ipak to nije bilo dovoljno da se pronađu korisne informacije o širokom korištenju ovog softwarea za špijuniranje.

O ovome je u posljednje vrijema pisao i Wikileaks, što samo po sebi govori o ozbiljnosti špijuniranja putem ovoga softvera.

Prethodni post10 najsmešnijih scena smrti iz filmova
Sledeći postNadogradio invalidska kolica kako se ne bi odvajao od bolesne supruge

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime