BiH preko noći može postati kao Švicarska

84

Safet Kurtović je Bosanac i uspješan poduzetnik koji već dugi niz godina živi u Švicarskoj, porijeklom je iz Hercegovine, rođen u Sandžaku i nostalgičar je za nekim lijepim vremenima u kojima su svi imali život dostojan čovjeka. Riječ je o biznismenu koji je jako cijenjen u mnogim zapadnim zemljama. Vjerujući u bosanskohercegovačku pamet, dao je šansu i poduzetnicima u BiH sa kojima je uspio da napravi dobru suradnju i kvalitetom porazi konkurenciju na švicarskom, jako probirljivom tržištvu. Za naš portal je pristao da prokomentariše stanje u BiH, i da da preporuke kako zemlju izvući iz krize.

Imaju li se građani BiH čemu nadati sa ovakvim političarima?

Građani BiH se zaista ne mogu nadati boljem životu sa ovakvim političarima, upravo iz razloga što nema pozitivnih pomaka niti u jednoj sferi života običnog građanina. Ono što nisu do sada shvatili političari u BiH, jeste, da je jedino mjerilo njihovog uspjeha kao predstavnika i uposlenika građana, za koje trebaju raditi, zadovoljstvo bh.građana. U našoj zemlji niko nije zadovoljan i niko nije sretan. Uzmite za primjer predsjednika Švicarske koji na posao putuje vozom kao i svaki običan građanin i stoji u redu sa njima, ili Obamu, ili Merkelovu, oni se ne plaše hodati ulicom. U BiH većina političara je okružena tjelohraniteljima, kakvi su to predstavnici naroda kada se plaše svojih građana?!

Mogu li se stvari pokrenuti nabolje i ko bi mogao biti pokretač tih promjena?

Naravno da mogu, samo ako to hoće svi koji učestvuju u životu BiH, ujedinjeni mladi potpomognuti običnim izmanipuliranim borcima i radnicima na svim stranama.

Da li će se i ovaj put ministri birati po podobnosti ili po sposobnosti?

Političarima u BiH više niko ne vjeruje. Birat će ih onako kako su ih i do sada birali!

S obzirom da ste vi uspješan poduzetnik u Švicarskoj, recite nam kako BiH može izaći iz ekonomske krize?

Što se tiče BiH, veoma jednostavno može postati nova Švicarska, bukvalno preko noći, razloga za to je puno, a navest ću neke :
1) BiH ima Putina, jer ima Pravoslavce
2) BiH ima Vatikan, jer ima Katolike, a time i Zapad
3) BiH ima Islamski svijet, jer ima Muslimane
4) BiH ima i moćni jevrejski lobi, jer ima Židove

Ima prirodne resurse, dijasporu koja je izuzetno ekonomski moćna. Navest ću samo jedan primjer, ako bi svako iz dijaspore mjesečno kupio samo u vrijednosti od 100 eura bosanskohercegovačkih proizvoda, dobili bi iznos od 100 000 000 eura kojim bi napunili budžet i ojačali privredu svakog mjeseca. Da ne navodim turizam za koji BiH im fantastične preduslove, zatim i ostale neproizvodne mogućnosti kao što su sport, kultura i sl.
Nažalost, BiH nije Švicarska i njeni građani ne uživaju jer imaju nesposobne političare kojima je primarni zadatak kako uhljebiti članove porodice i rodbinu. Najveći ZLOČIN u našoj ekonomiji je što u bh. firmama politika imenuje upravu, to je katastrofa, te osobe moraju biti birane iskljucivo na osnovu kompetencija i sposobnosti, a ne na osnovu podobnosti.I naravno, ono najvažnije, snaga jedne države se mjeri ukupnim brojem onih koji zahtijevaju i izdaju fiskalne račune. Ovo je obavezno, ako želimo bolju zajednicu.

Kako gledate na sistem u BiH?

Sistem je jedan od najvećih problema. Oko 90% uposlenika sistema je višak, ali nažalost retorika entiteta i kantona je savršen mehanizam pljačke građana i to sutra u EU neće imati nikavog smisla, jer jednostavno nema granica i podjela. BiH ima pravo na demokratske maksimume, kao i svaka država Evrope, ujedno i sistem.

(novi.ba)

Prethodni postŠest Facebook statusa koji baš svima idu na živce
Sledeći postEksplozija nejednakosti između bogatih i siromašnih