BIMAL najbolja kompanija prehrambene industrije u BiH

78

U okviru projekta ”100 najvećih kompanija u BiH“ koje su u 2015. godini ostvarili najbolje poslovne rezultate, u organizaciji Privredne štampe i Poslovnih novina, brčanska fabrika Bimal nalazi se na čelu liste najuspješnijih kompanija u proizvodnji prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini prema analizi ekonomskih pokazatelja iz bilansa stanja i uspjeha ove kompanije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na ceremoniji održanoj danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH predstavljene su rang liste velikih, srednjih i malih preduzeća koja su u prošloj godini ostvarila najbolje poslovne rezultate. U okviru analize vodećih grana privrede, u kategoriji proizvodnje prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, Bimal je najbolja kompanija po analiziranom ukupnom prihodu u 2015. godini.

U okviru održane panel-diskusije o temi ”100 najvećih u BiH na putu ka Europskoj uniji“, na kojoj se među respektabilnim predstavnicima privrede BiH našao i izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije Bimal, Ševal Suljkanović, istaknuto je da ekonomski podaci Bosne i Hercegovine pokazuju kako sto najvećih preduzeća ima više od 50 posto učešća u ukupnom izvozu zemlje, što dokazuje da je i brčanski Bimal među najznačajnijim nosiocima privrednog razvoja Bosne i Hercegovine.

”Bimalova strategija uspjeha je snabdijevanje domaćeg tržišta jestivim uljem proizvedenim po najvišim europskim i svjetskim standardima kvaliteta, te izvoz tog kvaliteta u sve veći broj zemalja gdje naši proizvodi mogu biti itekako konkurentni“, naglašava Suljkanović.

Širenjem izvoza i distribucije, Bimalovo ulje se danas može naći na skoro svim tržištima Zapadnog Balkana, zemljama Europske unije Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Holandija, dok posljednjih nekoliko godina kompanija bilježi sve veći izvoz u Tursku i zemlje Bliskog istoka, među kojima su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Libanon i Izrael.

Izvoznom orijentacijom prodaje Bimal je prošle godine dospio i na tržište Kine, a ove godine isporučene su i prve količine jestivog ulja u Maleziju.

”Nakon ulaska na tržište Kine i Malezije, u planu je daljnje širenje prodaje na Dalekom istoku i na još neka, nova tržišta“, najavio je Suljkanović.

Od 2002. godine brčanska fabrika Bimal prerađuje uljarice i na tržiste plasira kvalitetne proizvode u vidu jestivih ulja za domaće potrošače, kao i izvozna tržišta na kojima ostvaruje sve veće prisustvo, ostvarujući tako i konstantan rast i razvoj poslovanja, zbog čega se i našla prva na listi kompanija u prehrambenoj industriji i među 100 najvećih velikih preduzeća u 2015. godini.

Prethodni postSlužbenici Vlade optuženi za primanje mita i nesavjestan rad
Sledeći postStvoreni uslovi za dodjelu stipendija studentima u Brčkom

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime