Biti učitelj – jedno od najljepših i najhumanijih zanimanja

105

Danas je Međunarodni dan učitelja. U brčanskim osnovnim i srednjim školama danas nema nastave, nego je, u čast Dana učitelja, organizovan sportski dan. Đaci se igraju i nadmeću u sportskim disciplinama. Ujedno, na ovaj način obilježava se i Dječija nedjelja – prva nedjelja u oktobru.

Učitelj uči i/ili poučava druge. Ovo je jedno od najodgovornijih zanimanja na svijetu. U pojedinim državama učitelji su plaćeniji od ministara i predsjednika, jer se smatra da je i njih neko morao da poduči da bi bili u stanju da obavljaju važne državničke poslove.

Kod nas situacija nije takva. Nastavnici i učitelji nemaju najveće plate. Obrazovni i školski sistem prate brojni problemi, nedostatak nastavnog kadra, nedovoljna opremljenost škola, plan i program koji ne prate udžbenici itd. Ipak, i u takvim otežanim uslovima rada, i dalje je veći broj onih učitelja, nastavnika i profesora koji ulažu dodatni napor da svojim đacima na interesantan način približe materiju o kojoj im predaju, da ih privole da poštuju školu kao obrazovnu instituciju i da ih uvjere da svijetla budućnost čovjeka ipak zavisi od stepena obrazovanja i stečenog znanja.

5. oktobar, Svjetski dan učitelja, proglasile su Ujedinjene nacije, sa ciljem isticanja uloge učitelja u obrazovanju i odgoju djece, ali i da istaknu položaj učitelja i nastavnika i društvu. Na ovaj dan daje se dodatna podrška u radu nastavnicima i učiteljima, ali se i oni podstiču da pruže neophodno i odgovarajuće znanje i obrazovanje mladim naraštajima. Dan učitelja ustanovila je Organizacija ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) 1994. godine.

Prethodni postEkološka katastrofa u Osijeku – oblak dima od požara ide prema BiH
Sledeći postNova izmjena regulacije saobraćaja u centru Brčkog