Bivši šef Odjela za obrazovanje Niko Stoparić optužen za neizvršenje sudske odluke

94

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa Odjela za obrazovanje u Vladi Distrikta Nike Stoparića zbog neizvršenja pravosnažne presude o poništenju rješenja o zabrani rada i oduzimanju licence Evropskom univerzitetu iz Brčkog.

Niko Stoparić (54) tereti se da, obavljajući funkciju šefa Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, u ovom slučaju nije postupio po pravosnažnoj presudi Apelacionog suda Brčko distrikta BiH donesenoj u upravnom sporu po tužbi Evropskog univerziteta. Nako što je prije više od godinu dana presuda uz upravni predmet dostavljena Odjelu na ponovno rješavanje Stoparić, suprotno članu 33. Zakona o upravnim sporovima Brčko distrikta BiH, umjesto poništenog upravnog akta nije u roku od 15 dana donio novi upravni akt – navodi se u optužnici.

Optužnicu sa dokazima o krivičnom djelu neizvršenja sudske odluke (iz člana 345 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) Tužilaštvo je dostavilo na daljnji krivični postupak nadležnom sudu. Optužnica je u daljoj fazi krivičnog postupka u cjelosti potvrđena.

Za krivično djelo protiv pravosuđa, kakvo je predmet optužnice protiv Nike Stoparića, propisana je novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do tri godine.

Prethodni postU petak otvaranje novog Caffe bara “Firma”
Sledeći postTužilaštvo Brčko distrikta BiH i USAID potpisali Partnerski program podrške

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime