Brčacima predstavljen Turski kulturni centar

67

BZK “Preporod” tokom vikenda je ugostila veliki broj Brčaka koji su s oduševljenjem pratili predstavljanje Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” Sarajevo.
Ideja za saradnju, kažu iz brčanskog „Preporoda“ postoji već dugo. Konkretna saradnja počela je prošle godine kada je pokrenut odjel za turski jezik.

“Ovo večeras je predstavljanje instituta i svega onoga što on radi na polju kulture i obrazovanja. Vjerujem jedan ozbiljan iskorak u pravcu širenja saradnje i razmjene kulturnih dobara. Mi smo za kratko vrijeme i uz vrlo skromnu propagandu ogranizirali dvije grupe koje trenutno pohađaju 23 polaznika. Interesovanja ima i na južnom dijelu Distrikta no zbog obaveza profesora nismo bili u mogućnosti obezbijediti predavanja i u tekućoj godini. No, smatram da će od septembra mjeseca kurs zaživiti”, kazao je Ćazim Suljević, predsjednik BZK “Preporod” Brčko distrikt Bi.

Aktivnosti Turskog kulturnog centra raprostranjene su širom BiH. Valja spomenuti da je turski jezik postao drugi strani jezik u osnovnim i srednjim školama. Osim jezika, učenici uče i o državi Turskoj te drugim zanimljivostima. A najbolji učenici budu nagrađeni putovanjem u Tursku. Sve to i mnogo više predstavljeno je Brčacima.

“Kao što znate, Brčko je jedno posebno mjesto. Ovdje smo kao predstavnici Turske došli da vam prezentiramo tursku kulturu, jezik i ono što mi to ovdje radimo. Ono najprije što ću vam predstaviti jesu neke od aktivnosti instituta koje radimo a to su kursevi turskog jezika, druge aktivnosti na kulturnim poljima i podučavanje turskog jezika”, kazao je Mustafa Yildiz, zamjenik direktora Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” Sarajevo.

Cilj je da se bogatstvo i znanje Turskog kulturnog centra „Yunus emre“ proširi širom naše zemlje i da svi građani znaju da su im vrata širom otvorena.

(BDCTV)

Prethodni postBrčko ponovo dobija kuglanu
Sledeći postKompjuterski nepismeno 84% studenata

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime