Brčanska ekološka akcija – fb grupa koja pokreće dobre ekološke inicijative i akcije

153

Učenik prvog razreda srednje Ekonomske škole u Brčkom Irfan Drapić osnovao je na društvenoj mreži Facebook grupu pod nazivom Brčanska Ekološka Akcija (BEA), sa željom da okupi što više istomišljenika sa ciljem ozelenjavanja i uređenja Brčkog.

„Posljednjih godinu posebno sam se zainteresovao za očuvanje okoliša i probleme koje klimatske promjene izazivaju, topljenje ledenjaka, a time dolazi do povećanja nivoa mora, zatim povećanje globalne temperature, ekstremne meteorološke pojave itd. Smatram da svako od nas može doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena, jer ja sam ne mogu mnogo toga da učinim. Potrebna je dobra volja svih nas da svojim zajedničkim radom doprinesemo uređenju našeg grada, a samim tim i planete,“ kaže Irfan.

Zato je nedavno osnovao pomenutu Facebook grupu, koja je za kratko vrijeme okupila više od 110 članova, a Irfan se nada da će ih biti mnogo više kako vrijeme bude odmicalo. U ovoj grupi svi su dobrodošli da iznesu svoje mišljenje kako da se neki ekološki problemi riješe, da daju dobre primjere iz prakse, podijele ono što su oni uradili, ali i da se pokrenu neke inicijative i akcije koje bi dovele do uređenja i ozeljenjavanja grada.

„Brčko ima mnogo neiskorištenih potencijala i moglo bi se dosta toga uraditi kako na poboljšanju samog izgleda i uređenja našeg grada, tako i uvođenjem kvalitetnijih pravila i zakona, da bi grad u budućnosti dostigao rang nekih od većih evropskih gradova. Naša ideja, za sada, jeste da se na prostoru nekadašnje fabrike „Izbor“ uredi veliki park, sa mnogo zelenila, staza, sprava, klupa, koji bi bio mjesto druženja svih i za sve, od najmlađih do najstarijih članova zajednice. Park bi nosio naziv „Izbor“, kao simbol da je naš izbor da živimo bolje, izbor da živimo „zelenije“, odnosno u skladu sa prirodom,“ kaže ovaj učenik.

Svi koji su raspoloženi da se ovakva ideja ostvari, mogu za početak da se pridruže facebook grupi.

Osim toga, Irfan je u svojoj školi i član ekološke sekcije. U okviru nedavno obilježenog Dana škole učenici 1-2 odjeljenja, smijer ekonomski tehničar-poslovna informatika, u školskom dvorištu posadili su nekoliko sadnica ukrasnih grmova i lipa.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 24.5. – 30.5.2021. godine
Sledeći postOdržana ulična akcija u okviru realizacije projekta “Skenirajmo korupciju”