Brčanska inspekcija preventivno vrši kontrolu kvaliteta pilećeg mesa

165

U vezi sa otkrivanjem salmonele u mesu u Hrvatskoj i pojačanim kontrolama, u Brčkom, iako nema granične veterinarske inspekcije, zbog situacije u okruženju, veterinarska inspekcija Inspektorata Vlade Brčko distrikta BiH samoinicijativno je preduzela radnje na području Distrikta kako bi se spriječio bilo kakav promet roba koje su pod našom kontrolom, a nije u skladu sa zakonom.

Senada Garić, šef brčanskog Inspektorata, naglasila je da veterinarska inspekcija Inspektorata Distrikta, u skladu sa pravilnikom koji je donesen na državnom nivou o ciljevima za smanjenje prisustva bakterije – vrsta salmonele (ENTERITIS I SALMONELA TIFIMURIUM), inače vrši uzorkovanje na području Brčko distrikta BiH po planu i to od 2014. godine.

Kako je navela, službeno uzorkovanje vrši se u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji stelje na farmama brojlera i farmama koka nosilja, a sve s ciljem utvrđivanja prisustva bakterije salmonele u tim objektima.

“Uzeto je pet uzoraka pilećeg mesa od domaćeg proizvođača iz BiH i dva uzorka iz uvoza. Sve meso je bilo u roku upotrebe, pravilno deklarisano i izloženo u propisanim uslovima na temperaturi od 0 do +4 stepena”, objasnila je Garić.

Također, dodala je da nema mjesta panici naglasivši da veterinarska inspekcija vrši redovne kontrole, što je i dokaz da do sada na području Brčko distrikta BiH nismo imali ovakvih problema.

IZVORbdcentral.net
Prethodni postSuđenje Bosniću – Izjasnio se da nije kriv za ubistvo M.D., slijedi glavni pretres
Sledeći postŽivot deminera u Brčko distriktu

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime