Brčanski medicinari obilježili Međunarodni dan doktora porodične medicine

30

U organizaciji Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, Udruženja doktora porodične medicine i u saradnji sa Udruženjem „Medicinar“, na Trgu Mladih u Brčkom obilježen je Svjetski dan doktora porodične medicine uz slogan „Gradimo budućnost s porodičnim doktorima“.

Prim. dr Maksida Jašarević, specijalista porodične medicine i predsjednica Udruženja doktora porodične medicine Brčko distrikt BiH, rekla je da je ovo posebna prilika da se ukaže na ključnu ulogu koju nosi doktor porodične medicine u zdravstvenom sistemu.

„Mi smo prva i osnovna karika u zdravstvenom sistemu zdravstvene zaštite i to smo pokazali i u toku prethodne godine kada su porodični doktori prvi stali u odbranu i borbu protiv pandemije korona virusa i sve svoje ljudske kapacitete, tehničke i materijalne, prostorne, usmjerili smo na prioritet za rješavanje COVID pandemije. Treba odati priznanje svim kolegama koji rade, uključujući i naše sestre i tehničare, bez kojih timski rad ne bi mogao da postoji. Današnja akcija simbolizuje i povratak na normalni rad i metod gdje ćemo više pričati o vakcinacijama, istinama i zabludama oko vakcinacije i promovisati imunizaciju,“ izjavila je prim. dr Jašarević.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić izjavio je da je Svjetski dan doktora porodične medicine značajan i za Distrikt.

„Evidentno je da Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge i Vlada moraju u budućnosti činiti još veće napore kako bi se osigurao prostor za rad doktora porodične medicine, oprema kao i kadar. Mi smo za ovu godinu kao Odjeljenje to već uradili donoseći rješenja o većem broju lica koja mogu da idu na specijalizaciju, a riječ je o 30 specijalizacija. To je podatak koji nas ohrabruje jer je riječ o licima koji će se nakon specijalizacije staviti na raspolaganje našoj lokalnoj zajednici. Mi kao zajednica moramo podržavati doktore porodične medicine i imati kontinuitet obilježavanja ovakvih značajnih datuma,“ rekao je Šadić.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana doktora porodične medicine organizovano je i besplatno mjerenje šećera u krvi i pritiska.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postMuzička škola raspisala oglas za prijem učenika u pripremno odjeljenje i prvi razred
Sledeći postProjekat „Jedno drvo jedan glas za ekologiju“