Brčanski učenici učesnici Sata kodiranja i Evropske sedmice robotike

128

U okviru globalnih edukativnih događaja „Sat kodiranja“ (Hour of Code – HoC) i „Evropska sedmicarobotike“ (European Robotics Week – ERW), Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA  i STEM akademija organizovali su u Brčkom i Tuzli niz inspirativnih radionica za ukupno 404 učenika osnovnih i srednjih škola.

U Brčkom su na HoC2018 i ERW2018 učestvovali učenici JU Tehničke škole, JU Gimnazije “VasoPelagić”, JU Ekonomske škole Brčko, JU Prve osnovne škole i JU Četvrte osnovne škole.

Programiranjem igrica primjenjujući blokovsko kodiranje i Scratch programski jezik, te radeći sa Mindstorms EV3 i mBot robotima, učenici su u veseloj i radnoj atmosferi ušli u čaroban svijet programiranja i robotike. Neki od njih su napravili svoje prve korake u STEM oblastima, oni nešto iskusniji su usavršili svoje znanje, a svi su se družili sa vršnjacima i osvojili HoC certifikate.

Radionice je vodilo 15 iskusnih STEM edukatora – asistenata Visoke škole eMPIRICA i STEM trenera.

„Živimo u svijetu u kojem smo okruženi tehnologijom. Znamo da, bez obzira na polje u kojem se naši mladi odluče obrazovati, njihove šanse za uspjeh će umnogome zavisiti od njihovog razumijevanja kako tehnologija funkcioniše. Svjetski ekonomski forum je digitalnu pismenost svrstao među šest osnovnih pismenosti, a mnoge globalne edukativne inicijative su usmjerene na osposobljavanje djece za digitalno doba– stvaranje nove generacije digitalnih kreatora“, kažu u STEM akademiji.

Posljednjih pet godina Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA je partner u organizaciji Sata kodiranja, a od prošle godine zajedno sa STEM akademijom i u organizaciji Evropske sedmice robotike, za područje Brčko distrikta BiH i Tuzlanskog kantona, gdje su do sada besplatno edukovali više od 1.050 učenika osnovnih i srednjih škola u programiranju i više od 700 učenika u robotici.

„Ja raSTEM – širimo znanje – programiranje i robotika nisu bauk“, poručuju iz STEM akademije, koja u svom radu objedinjuje nauku, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku, te kroz zanimljive i popularne časove na akademiji, koji se svakog ponedjeljka održavaju u prostorijama Visoke škole računarstva eMPIRICA, obrazuju buduće STEM genijalce (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics). Za više informacija o radu STEM akademije na web stranici i društvenim mrežama.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postProtiv nasilja predstavom „Gnijezdo ljubavi“
Sledeći postSkupština usvojila Odluku o privremenom finansiranju budžetskih organizacija