Brčko distrikt BiH uskoro se zadužuje 50 miliona maraka za pet projekata

88

Direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan Sjaoćing Ju i direktor Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon boravili su u jednodnevnoj posjeti Brčko distriktu BiH, saopšteno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Sastali su se sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Zijadom Nišićem, glavnim koordinatorom Vlade Željkom Antićem, šefom Odjeljenja za komunalne poslove Majazudinom Vehabovićem i Zlatanom Musićem, iz Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno – garantnom fondu Brčko distrikta BiH.

Posjeta predstavnika Svjetske banke rezultat je nastojanja direktorice Sjaoćing Ju da razgovara sa predstavnicima Brčko distrikta BiH o realizaciji pet potprojekata, koji bi se u Brčko distriktu BiH trebalo da finansiraju sa 49,9 miliona KM kreditnih sredstava te banke.

Razgovori o ovom kreditnom zaduženju započeli su prije nekoliko godina, a novi gradonačelnik se nada da će projekti biti realizovani do kraja njegovog mandata.

„Riječ je o sanaciji deponije, izgradnji Centra za upravljanje čvrstim otpadom, regulaciji vodotoka rijeke Blizne i gornjeg toka rijeke Brke, te izgradnji biciklističke staze desnom obalom rijeke Save. Skup ovih pet potprojekata je kompaktan i zahvata više sfera života, a ono čemu se nadam, i što bih želio, je da njihova implementacija bude u našem mandatu. Mi ćemo upotrijebiti sve stručne resurse da to i realizujemo“, rekao je gradonačelnik Nišić.

Direktorica Sjaoćing Ju je pohvalila Vladu za podršku i trud učinjen za uspostavljanje Jedinice za implementaciju projekata u Brčko distriktu BiH.

„Ovi potprojekti, čiji je cilj opšte dobro, uklapaju se u viziju projekata koje Svjetska banka želi podržati“, poručila je direktorica Ju.

Njen kolega, koji predvodi ogranak Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Kristofer Šeldon rekao je „da predstoje pregovori o kreditnom aranžmanu, koji se očekuju u toku narednog mjeseca“.

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić informisao je delegaciju Svjetske banke o tome u kojoj je fazi izrada dokumentacije za ove potprojekte i dokle se stiglo sa pribavljanjem građevinskih dozvola.

„Želio bih da barem četiri, od pet kandidovanih projekata, budu implementirani do kraja tekućeg mandata“, istakao je Antić

Nakon razgovora u gradskoj Vijećnici, delegacija Svjetske banke, sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta BiH, obišla je lokacije na kojima je planirano da bude realizovan projekat „Sanacija i zatvaranje deponije u Brčko distriktu BiH”, kao i izletište Ficibajer kao dio projekta “Izgradnja pješačke i biciklističke staze desnom obalom rijeke Save“.

Predstavnici Svjetske banke izričito su odbili da daju izjave za medije, a još nije poznato ni na koji način i iz kojih sredstava će biti otplaćivano ovo kreditno zaduženje.

IZVORwww.brckodanas.com; www.vlada.bdcentral.net;
Prethodni postTragičan događaj u Brčkom – nesrećnim slučajem stradao maloljetnik
Sledeći postKrimolovci u martu zaprimili 449 prijava građana