Brčko nakon 32 godine domaćin međunarodne smotre izviđača

278
Izvor fotografije: Izviđači Brčko distrikta BiH

U Brčkom danas počinju Međunarodni izviđački susreti Brčko 2023 – prvi nakon 32 godine. U naš grad stižu izviđači iz Banovića, Visokog, Broda, Ilijaša, Herceg Novog, Beograda, Temerina, Kovačice, Vareša, Doboj Istoka, Šapca, Obrenovca i Bijeljine.

Iz arhive Brčko Danas

Izviđačko takmičenje održava se od petka 20. oktobra od 18:00 časova do nedjelje popodne. Učesnici će tokom trajanja izviđačkih susreta biti smješteni u JU Ekonomska škola Brčko.

„Svečano otvaranje Međunarodnih izviđačkih susreta Brčko 2023, kojem će prisustvovati i gradonačelnik i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, kao pokrovitelji manifestacije, biće održano na Trgu mladih 21. oktobra 2023. godine od 10:45 do 12:00 časova. Ukoliko vremenski uslovi ne budu dozvolili održavanje otvaranja takmičenja na otvorenom, organizovaćemo otvaranje u prostoru JU Ekonomska škola Brčko u istom terminu. Ujedno pozivamo sve naše sugrađane da uveličaju svečano otvaranje takmičenja svojim dolaskom“, kaže Ivan Klašnić, načelnik izviđača Brčko distrikta BiH.

Tokom subotnjeg dana, učesnici takmičenja izvršavaće postavljene zadatke na više lokacija u gradu, među kojima su Spomenik civilnim žrtvama rata, Ženski most, Ficibajer, veliki Gradski park, kod škole u naselju Ilićka i drugim lokacijama.

Iz arhive Brčko Danas

Udruženje „Izviđači Brčko distrikta“ registrovano je 2012. godine i nosilac je izviđačkih aktivnosti Brčko distrikta BiH kao nasljednik organizacije izviđača započetih pedesetih godina prošlog vijeka.

„Mi smo suosnivači smo Saveza izviđača u Bosni i Hercegovini, kao krovne državne organizacije. Ostvarujemo prava i članstvo u Svjetskoj organizaciji izviđačkog pokreta, koja broji više od 42.000.000 članova u svijetu. U proteklom periodu realizovali smo 17 izviđačkih projekata, a naši članovi učestvuju u aktivnostima svih nivoa izviđaštva u Bosni i Hercegovini, ali i šire, u inostranstvu. Na dostojan način predstavljamo Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i težićemo da i u narednom periodu nastavimo sa kvalitetnim radom“, ističe Ivan.

Izvor fotografije: Izviđači Brčko distrikta BiH

Brčanski izviđači okupljaju djecu i omladince učeći ih da poštuju ljude, drugarstvo, živi svijet, njegujući prave vrijednosti, zajedništvo i poštovanje jednih prema drugima. Izviđači, osim što paze jedni na druge, uče kako da se orijentišu na karti i u prirodi, poznavanje topografije, biljnog i životinjskog svijeta, signalizaciju, čvorologiju, a tu su i brojne društvene igre na otvorenom i u zatvorenom prostoru, izviđački sportovi, prva pomoć i druge aktivnosti.

Ciljevi Udruženja izviđača Brčko distrikta BiH su: razvoj i unapređenje izviđaštva na teritoriji Brčko distrikta BiH, zaštita i poštovanje prava i interesa članova Udruženja, međunarodna izviđačka saradnja i saradnja sa odgovarajućim društvenim, naučnim i stručnim organizacijama i organima, na realizaciji zadataka od obostranog interesa.

Zapratite ih na facebook stranici Izviđači Brčko distrikta.

Prethodni postDan borbe protiv trgovine ljudima – u 2023. godini prva presuda za prisilu na brak
Sledeći postU naselju Gredice u vozilu izgorjela jedna osoba