Brčko sutra gasi svjetla za planetu Zemlju

85

Vlada Brčko distrikta BiH i Javno preduzeće „Komunalno Brčko” i ove godine podržaće inicijativu „Sat za planetu Zemlju“, koja u organizaciji Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF već 14 godina slovi za najveću volontersku akciju za zaštitu prirode na svijetu.

U subotu, 27. marta u periodu od 20:30 do 21:30 časova ugasiće se svjetla na Gradskoj vijećnici, zgradi Vlade, zgradi JP „Komunalno Brčko” kao i gradska rasvjeta na Trgu mladih i Bulevaru mira.

Ovo je 11. put kako Brčko distrikt BiH daje podršku ovoj akciji koja se održava u cijelom svijetu s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa i ekološkim problemima.

Ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost rijeka, češći šumski požari i poplave tek su neke od promjena koje su očigledne i u našem dijelu svijeta. Klimatske promjene nam jasno govore da, uprkos brzom tehnološkom razvoju, mi i dalje potpuno zavisimo od prirode. Ekosistemi su ugroženi, baš kao i dobrobit i bezbjednost ljudi. Jedan od načina borbe protiv navedenih izazova je uporan rad na osvješćivanju građana i donosioce odluka da odgovorno primjenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promjena.

Sat za planetu Zemlju prvi put je održan u Sidneju 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, ali i poziv na hitnu akciju. Uprkos teškim vremenima zbog pandemije korona virusa, prošlogodišnja akcija bila je masovnija nego ikada ranije: učestvovalo je 190 zemalja i teritorija, zabilježeno je više od 4,7 milijardi reakcija na globalnim društvenim mrežama.

Budite i vi dio ove akcije i ove godine gašenjem svjetla na sat vremena.

Oficijelni video kampanje možete pogledati na linku: Sat za planetu Zemlju

Prethodni postSutra (petak) sjednica Štaba za zaštitu i spasavanje – očekuju li nas strožije mjere?
Sledeći postZbog pogoršanja epidemiološke situacije, uvedene nove mjere u Distriktu