Čamci i brodice zarobljeni: Akcija razbijanja leda na rijeci Savi u Brčkom

148

Rijeka Sava ponovo je osvanula prekrivena ledom. Na jednom dijelu, ledene sante spojile su dvije obale.

Tokom noći Sava je nanijela i velike površine leda koje su oštetile tridesetak brodica usidrenih na obali. Vlasnici kažu da štete nisu velike, ali priznaju da ih je led iznenadio.

Da će led pokidati sajle kojima je usidrio splav, ni sanjao nije Njegoš Đurić. Kaže, ledilo je i prije sedam dana, ali ne ovako. Ovaj put splav nije uspio da skloni na vrijeme, pa su ga led i voda odnijeli nekoliko metara od obale.

“Trebalo je prije rješavati, ali nije se niko nadao ovome, da će ovako zalediti i da će ovako krenuti. Znači, nespremni smo bili totalno”, priznaje Njegoš Đurić, vlasnik splava.

Vlasnici brodica u pomoć su pozvali i civilnu zaštitu. Na noge su se digli i članovi Gorske službe spasavanja, Crvenog krsta, Plivački klub “Atos” i brojna udruženja. Čitav dan su razbijali led i, isplatilo se, kažu. Uspjeli su da se izbore sa ledenim čepom koji je blokirao plovni put i obalu rijeke u blizini mosta. Ali opasnost nije prošla.

“Radimo aktivnosti preventivne, jer očekujemo dolazak nekih ledenih santi uzvodno, od Broda i od Šamca. Pokušavamo da spasemo što se spasiti može. Debljina je na sredini negdje oko dvadeset centimetara, na krajevima je nešto malo manje, oko deset, petnaest centimetara. Prognoza nam ne ide u prilog”, izjavio je Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije u Civilnoj zaštiti Brčko distrikta.

Današnji prizor, starije Brčake vratio je u vremena kada su zaleđenom rijekom hodali do hrvatske obale. Jedan od njih bio je i Zekerija Pezerović.

“Sava zna kompletna da zaledi da to bude 30 canitmetara led, da možeš konjskim kolima da prolaziš. To je bilo negdje hiljadu devesto, ne znam koje. Tamo pedesetih, pa je bilo 85, ako se ne varam. Ne mogu se sjetiti svih tih datuma, ali se sjećam da je bilo tri, četiri puta mnogo gore nego ovo danas”, prisjeća se Zekerija Pezerović.

Zbog novih minusa i novih santi leda, najavljena su danonoćna dežurstva duž savske obale. Kako stvari stoje, u bitku s ledom će i narednih dana.

IZVORATV
Prethodni postAkcija “Maska” – Osumnjičenom za seriju teških krađa i razbojništva određen pritvor u trajanju do mjesec dana
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 16.1. do 22.1.2017. godine

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime