Čelnici Vlade razgovarali s načelnikom Opštine Srebrenica

56

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić razgovarali su danas u Gradskoj vijećnici s načelnikom Općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem o saradnji ove dvije lokalne zajednice.

„Danas je izvrsna prilika za razgovor o tome kako funkcionisati u multietničkoj sredini koja je izašla iz rata i koja je pretrpjela traume različitih vrsta te na koji način ponovo nastaviti život u okruženju koje je puno izazova. Mislim da ovakvi sastanci dobro dođu i da se iz iskustva ljudi koji vode jednu lokalnu zajednicu može dosta toga naučiti. U svakom slučaju dobro je da pomažemo jedni drugima u svakom pogledu i da razumijemo okolnosti u kojima živimo“, izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić. On je istakao da se dobra saradnja s općinom Srebrenica ogleda u različitim vidovima pomoći.

„Poznato je da je Distrikt godinama unazad kroz finansijsku pomoć Srebrenici učestvovao u realizaciji različitih infrastrukturnih projekata i na taj način smo tokom višegodišnjeg perioda uputili blizu milion konvertibilnih maraka pomoći. Iz posljednjeg budžeta izdvojeno je 140.000 KM, što je vrijednost projekta izgradnje kružnog toka u centru Srebrenice. Osim toga, pomagali smo i nekim drugim lokalnim zajednicama u BiH, ali ne u tolikoj mjeri, jer smatramo da su naše multietničke zajednice sa sličnim problemima i odlučne da grade toleranciju i povjerenje među narodima, što je i istinski doprinos izgradnji BiH“, naglasio je gradonačelnik Domić.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković zahvalio je Vladi i Skupštini Distrikta za višegodišnju finansijsku podršku ističući da Srebrenica kao općina može biti dobar partner i u privrednoj, poljoprivrednoj ali i kulturnoj saradnji.

„Ovdje sam danas došao da se u ime građana Srebrenice zahvalim za svu pomoć koju nam je Brčko distrikt BiH pružao u proteklim godinama. Mi smo općina s velikim razvojnim potencijalom, a uskoro ćemo potpisati i konkretne sporazume s pojedinim općinama kao što su Novi Grad i Ilidža”, rekao je Duraković i pozvao zvaničnike Brčkog da posjete Srebrenicu koja želi da bude ravnopravan partner Distriktu u procesima saradnje, prije svega u privredi i kulturi.

Prethodni postPoziv preduzetnicima za dodjelu nepovratnih sredstava
Sledeći postSutra svečano otvaranje nove zgrade Policije Brčko distrikta BiH

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime