Čemu je služila živa u meksičkoj piramidi?

123

Više od deset godina nakon što je pronađen, misteriozni tunel ispod antičke piramide u centralnom Meksiku ne prestaje otkrivati nove tajne. Na kraju tunela od 100 metara, smještenog u dubini “Hrama pernate zmije” u antičkom gradu Teotihuacanu, arheolozi su otkrili velike količine žive. Živa je do sada pronađena na tri različita arheološka nalazišta u Srednjoj Americi.

Stručnjaci još nemaju odgovor na pitanje zašto je piramida ispunjena ovim tekućim metalom, ali se nadaju da bi ovo otkriće moglo znanstvenike uputiti ka pronalasku grobnog mjesta nekog od vladara Teotihuacana. Za sada se pretpostavlja da je služila u ritualne svrhe, moguće kao simbol rijeke koja vodi ka podzemnom svijetu.

Do sada nije pronađena nijedna grobnica vladara, što predstavlja veliku zagonetku – arheolozi još pokušavaju odgonetnuti koji oblik vladavine je bio zastupljen u gradu.

Tokom prijašnjih istraživanja u podzemnom tunelu piramide pronađeno je i nekoliko desetina hiljada artefakata, uključujući nakit, kamene skulpture i vrhove strijela.

Antički grad Teotihuakan nalazi se 50 kilometara sjeveroistočno od Mexico Citya. Na vrhuncu svoje moći, u 7. vijeku, prostirao se na 36 kvadratnih kilometara, s populacijom od oko 100.000 ljudi. Pod zaštitom Unesca nalazi se od 1987. godine.

(znanost.geek.hr)

Prethodni postBrkić prvi nosilac u Brčkom
Sledeći postDuel Čonkića i Matića u 2. kolu

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime