Česte vrste prodajnih prevara tokom praznika

24

Pretpraznično i praznično vrijeme u mnogim ljudima bude želju za darivanjem i za dobijanjem poklona. Nadaju se neočekivanim dobicima, tragaju za popustima, šljaštećim stvarčicama i darovima, za sebe i druge. Vjeruju da su svi takvi, pa često bez razmišljanja kupe nešto što im u stvari ne treba ili, još gore, otkriju stranicima svoje lične podatke i budu iskorišteni u vrtlogu prazničnih prevara.

U Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača BiH izdvojili su 10 najčešćih prevara sa kojima se građani mogu suočiti, posebno u vrijeme praznika.

Riječ je o sljedećim:
1. Krivotvorena dobra – vodite računa o ponudama koje su predobre da bi bile istinite.
2. Lažne online trgovine – čitajte komentare i kupujte od provjerenih prodavača i lanaca trgovina.
3. Krađa identiteta – svoj PIN ne dijelite sa drugima i izbjegavajte kupovinu online dok ste na javnim mrežama.
4. Prevare sa poklon karticama – zakonite trgovine neće tražiti da poklon kartice ˝nadopunite˝ vašim debitnim/kreditnim karticama.
5. Krađe kartica – vodite računa o svojoj potrošnji i pratite stanje računa, te u slučaju bilo kakvih nelogičnosti kontaktirajte svoju banku.
6. Hitne opasnosti – dobijate poruku od vama ˝poznatih ljudi˝ da su u nevolji i da trebaju novac hitno na račun. Kontaktirajte osobe usmeno ili njihove bližnje da biste ustanovili istinitost.
7. Nagradne igre/neočekivani dobici – iznenada ste osvojili neku nagradu, a ne sjećate se da ste igrali igru. Vjerojatno i niste, ne dijelite svoje lične podatke sa drugom stranom.
8. Prevare na socijalnim mrežama – dobijate poruke da ste ˝sretnica/k˝ koji ima šansu osvojiti značajnu nagradu, ako samo uplati određeni iznos. Vjerovatno prevara.
9. Crypto senzacija – dobili ste ponudu o ˝super˝ povjerljivoj informaciji o kripto valuti, koja će porasti preko noći i potrebno je da uložite što prije da biste sigurno zaradili. Vjerovatno prevara.
10. Phishing – dobili ste poruku/mail senzacionalnog naslova. Vjerovatno postoji mogućnost virusa putem linka koji ćete otvoriti. Takođe dobijete poziv sa međunarodnog broja, koji uglavnom zvoni kratko. Ne zovite isti broj, vjerovatno ćete dobiti visok račun za uslugu zvanja.

Ne nasijedajte na instant nagrade i rješenja i čuvajte svoje lične podatke. Poslujte i kupujte samo sa provjerenim trgovcima.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postIva Karišik: Sanjala sam da sam se vratila u Lavove
Sledeći postPolicija uhapsila tri lica