Čišćenje i produbljenje korita Save koče područja pod minama

53

U Brčkom se danas održava Konferencija o transportnoj infrastrukturi Brčko distrikta BiH, a teme su, između ostalog, most koji povezuje Brčko i Gunju, plovnost Save i nedovoljna iskorištenost Luke Brčko, kao i trasa auto-puta kroz Distrikt. U radu konferencije učestvuju predstavnici države, obe entitetske vlade i distrikta Brčko, predstavnici autocesta, autoputeva i puteva, kao i željeznica oba entiteta, te predstavnici EU i Transportne zajednice.

„Brčko ne samo da je transportno čvorište, nego je i u potrebi za ovim projektima. Nevjerovatno je da toliko godina nakon rata mi imamo obalu Save koja nije deminirana i da to koči projekat produbljenja korita i čišćenja korita da bi povećali broj dana plovnosti rijeke i kako bi Luka oživjela. Takođe, postojeći željeznički kolosijek je isti onaj iz prošlih vremena. Kada su u pitanju autoceste tu sam dodatno optimističan, jer BiH je napokon naučila da gradi autoceste i vidimo da postoji zamah u oba bosanskohercegovačka entiteta“, izjavio je Edin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH.

Dva koridora kroz Brčko distrikt BiH

„Potrebno je da kroz Distrikt uradimo dva koridora, jedan koji će ići od Vukosavlja prema Bijeljini, s ciljem spajanja s autocestom koja se gradi iz Srbije prema Bijeljini, i drugi kako bi otvorili Tuzlu prema Orašju kroz Brčko. Na taj način Tuzlu ćemo izvući iz transportne izolacije. Ovo treba da bude početak jednog zamaha i drugih projekata i zato je jako bitno što krećemo iz Brčkog“, kaže ministar Forto.

Sve spremno za rekonstrukciju postojećeg mosta.

„Danas smo trebali potpisati i sporazum, ali zbog hitnih obaveza ministar Butković (Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske) nije bio u prilici da prisustvuje današnjoj konferenciji. Sredstva su izdvojena za postojeći most u Brčkom i očekujem da će se u sljedećoj godini uveliko most raditi, a možda i završiti. Kada je riječ o novom mostu, zadaća vlasti Distrikta je da usvoji prostorno-plansku dokumentaciju, koja bi odredila tačku pristupa cesti i samog novog mosta“, pojasnio je ministar Edin Forto.

Nakon današnje konferencije, koju je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, za učesnike konferencije organizovan je obilazak „Luke Brčko“.

Prethodni postViše lica uhapšeno na graničnim prelazima
Sledeći postNagrada za film “Neki novi brodvej” na festivalu u Sofiji