Čitanje je neizmjerno važno – Gradska biblioteka nepresušan izvor štiva

59

Čitanjem povećavamo fond riječi, kao i sposobnost usmenog i pismenog izražavanja vlastitih misli i ideja. Za vrijeme čitanja određenog književnog sadržaja, mozak užurbano radi, vizuelizuje pročitano, stvara slike i uvježbava svoje sposobnosti. Za razliku od televizije i drugih medija koji nam nude gotove slike neke radnje, stanja ili zbivanja, dok čitamo – sami ih stvaramo.

Čitanje zahtijeva koncentraciju, omogućava putovanje kroz vrijeme, razvija znatiželju i maštu, jer ono neizrečeno ponekad sadrži više informacija od izrečenog i napisanog.

Čitanjem proširujemo stečeno znanje, razvijamo kritičko mišljenje i sposobnost zapažanja. Bolje razumijemo druge ljude, možemo dobiti nadahnuće i poboljšati svoj život na bolje.

Čitanje razvija empatiju, socijalnu percepciju i emocionalnu inteligenciju.

Prednosti i blagodeti toga što sebe možete nazvati čitaocem su brojne. Oni koji vole da čitaju, za dobru knjigu uvijek nađu vremena i načina da se do nje dođe.

Biblioteka – nepresušni izvor za čitaoce

Za one koji vole miris knjiga, ili nisu u prilici svakog mjeseca da kupe novu knjigu, savršen izvor novog štiva je Gradska biblioteka.

Biblioteka, kao najznačajnija ustanova iz oblasti kulture na području Brčko distrikta BiH, osnovana je 1946. godine. Samostalnom ustanovom proglašena je 1951. godine. Kada je osnovana, knjižni fond je sačinjavalo 2.700 knjiga, a u Biblioteci su bila zaposlena svega dva radnika. Biblioteka je smještena u Gradsku vijećnicu 1963. godine i tu je ostala sve do 2008. godine, kada je preseljena u nekadašnju zgradu “Šipad”, u ulici Jovana Dučića 1, u centru Brčkog, gdje se nalazi i danas.

Rad Biblioteke realizuje se kroz nekoliko organizacionih jedinica – Opšte odjeljenje, Odjeljenje za djecu, Odjeljenje za stručnu obradu knjiga, Zavičajna zbirka, Odjeljenje sa knjigama na engleskom jeziku (Američki kutak) i Čitaonica. Osim izdavanja knjiga, biblioteka se bavi i organizacijom književnih manifestacija, promocija knjiga, izložbi, literarnih konkursa, druženja pisaca sa učenicima i drugih manifestacija.

Godišnja članarina za zaposlene je 10 KM, za nezaposlena lica, učenike i studente pet konvertibilnih maraka, za penzionere i predškolski uzrast tri KM, za kolektivno učlanjenje više od deset članova dvije i po marke, dok je za porodice poginulih porodica i RVI učlanjenje besplatno.

Biblioteka radi od 7:30 do 15:30 časova svakog radnog dana.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postRaspisan javni poziv za subvencionisanje dijela kamata za kupovinu prve nepokretnosti za rješavanje stambenog problema za 2021. godini
Sledeći postFilmovi RTRS-a nagrađeni na Art Festu