Član komisije optužen da je od korisnika uzeo polovinu iznosa donacije

66

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je istragu koja se odnosila na zloupotrebe novčanih sredstava namijenjenih za stambeno zbrinjavanje demobilisanih boraca VRS i njihovih porodica u postupku raspodjele donacija iz 2010 godine. Sveobuhvatna antikorupciona istraga u okviru koje su 2014.godine izvršeni pretresi prostorija Udruženja veterana Boračke organizacije Republike Srpske u Brčkom, obuhvatila je veći broj osumnjičenih, a rezultirala je podizanjem optužnice protiv jednog od učesnika u spornim dodjelama. Optužnica je podignuta protiv člana Komisije zadužene za postupak raspodjele Mladena Tuvaljevića (45) iz Brčkog.

Prema navodima optužnice Tuvaljević je dogovorio sa jednim od potencijalnih kandidata za korištenje ovih sredstava da sa njim podijeli očekivani novčani iznos u zamjenu da mu obezbijedi poziciju na konačnoj listi korisnika sredstava. Nakon što je Lj.M. ostvario pravo na novčana sredstva u iznosu od 9.293 KM polovinu od ovog iznosa dao je Tuvaljeviću kao poklon za učinjenu uslugu.

Tužilaštvo je utvrdilo postojanje osnovane sumnje da je postupajući na opisani način optuženi počinio krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi (iz člana 374. stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) predloživši sudu da se od optuženog oduzme primljeni poklon u iznosu od 4.500 KM. Nakon što je optužnica dostavljena na dalji krivični postupak nadležnom brčanskom sudu izvršeno je njeno potvrđivanje poslije čega će uslijediti postupak izjašnjenja o krivnji. Za krivično djelo za koje se tereti Tuvaljević Krivičnim zakonom Brčko distrikta zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Prethodni postZašto sat traje 60 minuta, a minut 60 sekundi?
Sledeći postPoziv preduzetnicima za dodjelu nepovratnih sredstava

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime