Čuvajte se telefonskih prevara i nepoznatih brojeva telefona

967

Naša čitateljka obratila nam se sa informacijom da je dobila poziv sa broja +504 9835-0028 koji je odzvonio samo dva puta. Vidjevši broj na display-u, odlučila je da ne uzvrati poziv, jer joj broj nije poznat i nema naviku da se čuje sa bilo kim iz inostranstva, ili barem ne putem “običnog” poziva, jer većina danas koristi besplatne aplikacije za pozivanje, dopisivanje, razgovor.

Kao što smo o tome i  ranije pisali vjerovatno je i ovaj put riječ o lažnom pozivu, telefonskoj prevari, koja vam može nanijeti samo finansijsku štetu.

Međunarodni pozivni broj +504 pripada državi Honduras koja se nalazi u Srednjoj Americi.

“Prekidajući poziv, prevaranti žele da pretplatnik vidi propušteni poziv i zatim ga sam nazove. Prevarantske firme mogu da sklope ugovor sa nekim operaterom, prema kome će se plaćati svaki dolazni poziv na njihov broj, a to može pozivaoca da košta i više od 100 maraka. Kada nazovete taj broj, oni pozivaocu naplate određeni iznos. Takve kompanije mogu da uzmu brojeve iz javnog domena ili da kupe bazu pretplatnika, a pravno su dobro zaštićene”, kažu analitičari.

Zato, ne uzvraćajte pozive i ne šaljite poruke na nepoznate brojeve. Izgubljeni novac jako je teško vratiti, jer ste svojevoljno okrenuli nepoznati broj, a upuštanje u sudski proces međunarodnog karaktera, sa neophodnom tehničkom ekspertizom, sigurno mnogo košta, na šta prevaranti u startu računaju, znajući da vam se ne isplati i da ćete jednostavno morati da prihvatite činjenicu da ste nasamareni.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postU susret šestom izdanju “Brčko Gala Night Open 2022”
Sledeći postPremijer liga BiH: Poraz Lavica od ŽKK RMU Banovići