Da li je pronađen lijek za HIV?

92
Vaccination

Ove godine počeće testiranja nove vakcine za HIV u Južnoafričkoj Republici, nakon preliminarnih testova 2015. koji su pokazali obećavajuće rezultate.

HIV vakcine, HVTN100, biće testirane u Južnoafričkoj Republici do kraja godine, nakon što su se preliminarni testovi dobro pokazali.

Eksperimentalna vakcina usledila je nakon testova vakcine RV144 izvršenih na Tajlandu 2009. Godinu dana nakon ovih testova, efikasnost RV144 je procenjena na 60 odsto. Međutim, 3,5 godina kasnije, efikasnost je smanjena na nekih 31 odsto, što je dalo naučnicima novi cilj: podići efikasnost vakcine ponovo na najmanje 60 odsto i zadržati je na tom procentu.

„Očigledno pitanje je da li možemo da ponovimo rezultate i da li možemo da ih poboljšamo većom širinom, dubinom i snagom?“, pita se Antoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, čija organizacija sponzoriše istraživanje.

Ranija vakcina je modifikovana i dodat joj je katalizator koji podiže imuni odgovor organizma. Naučnici su takođe modifikovali vakcinu da bi savladali određenu vrstu HIV-a karakterističnu za afrički kontinent.

Prema rečima Linde Gejl Bekere, zamenice direktora Dezmond Tutu HIV centra u Kejp Taunu u Južnoafričkog Republici i izabrane predsednice Međunarodnog AIDS društva, koja predvodi testiranja vakcine, postavljena su četiri kriterijuma koja mere efikasnost vakcine HVTN100, a među kojima je nivo T-ćelija i odgovor antitela da se bori protiv virusa ukoliko se zarazi, i testovi su prošli sva četiri kriterijuma.

Nekih 250 osoba učestvovalo je u preliminarnim testovima HVTN100 2015. Ove godine vakcinu će isprobati 5.400 ljudi iz četiri grada Južnoafričke Republike, a testiranje će se nastaviti u naredne tri godine.

„Nadamo se da će ovo biti prvi u svetu licencirani režim vakcine“, rekla je Gejl Beker. „Vakcina će na kraju morati da zaustavi epidemiju HIV-a“.

Naučnici, međutim, upozoravaju da vakcina sama po sebi neće biti dovoljna da omogući zaštitu protiv bolesti, ali bi trebalo da bude efikasna uz postojeće zaštitne mere, među kojima je prevencija, lečenje i društvena intervencija.

(b92.net)

Prethodni postKako zarađuje Viber?
Sledeći postMladi rukometaši na kampu u Svilajncu

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime