Da li su prečišćivači vazduha potrebni i u toku ljeta?

46

Kako temperature rastu, često se postavlja pitanje: da li su i ljeti potrebni prečišćivači vazduha? Ovo pitanje nije sasvim iznenađujuće, s obzirom da je ljeto obično vrijeme za aktivnosti na otvorenom, a i češće nego zimi provjetravamo naše prostorije.

Međutim, važnost kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru ne zna za godišnje  doba, a ulaganje u prečistač vazduha može biti važnije nego što mislite!

Važnost kvaliteta vazduha u zatvorenom tokom ljeta

Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru je od suštinskog značaja za sveukupno zdravlje i dobrobit, a na njega može značajno uticati promjena godišnjih doba.

Ljeto, sa svojim visokim temperaturama i povećanom vlažnošću, predstavlja nekoliko izazova za održavanje dobrog kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru. Ovi izazovi uključuju povećan nivo alergena, kao što su polen i grinje, potencijalni rast buđi zbog višeg nivoa vlažnosti i prisustvo spoljnih zagađivača koji mogu da se infiltriraju u unutrašnje prostore kada se prozori ostave otvoreni radi ventilacije. Zato su prečišćivači vazduha za vaš dom potrebni i u toku ljeta!

Uloga prečišćivača vazduha

Prečišćivači vazduha igraju ključnu ulogu u poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru.

Dizajnirani su da filtriraju čestice u vazduhu, smanjujući koncentraciju alergena i zagađivača u vašem unutrašnjem okruženju. Ova funkcija može biti posebno korisna u ljetnim mjesecima, gdje su gore pomenuti izazovi prisutniji. Pravi prečišćivač vazduha može pomoći da se polen uhvati prije nego što padne na površine, smanjujući vašu izloženost i olakšavajući disanje.

Takođe može pomoći u smanjenju prisustva spora plijesni i drugih mikroorganizama, pomažući u održavanju zdravijeg unutrašnjeg okruženja.

Prečišćivači vazduha i klima uređaji – moćan duo

Klima uređaji, koji se obično koriste u ljetnim mjesecima za borbu protiv vrućine, zapravo mogu doprinijeti zagađenju vazduha u zatvorenom prostoru. To je zato što mogu da sadrže buđ i bakterije, koje se raspršuju u vašem unutrašnjem vazduhu kada radi klima. Osim toga, klima uređaji imaju tendenciju da cirkulišu isti vazduh u prostoriji, što znači da zagađivači i alergeni možda neće biti adekvatno uklonjeni.

Nasuprot tome, prečišćivači vazduha rade sinergijski sa klima uređajima. Dok klima uređaj hladi prostoriju, prečistač vazduha radi na filtriranju zagađivača u vazduhu, poboljšavajući ukupni kvalitet vazduha. Dakle, čak i ljeti, kada je klima uređaj vaša primarna linija odbrane od vrućine, prečišćivač vazduha ostaje važan alat za održavanje zdravog vazduha u zatvorenom prostoru.

Uticaj prečišćivača vazduha na zdravlje i alergije

Jedan od ubjedljivijih razloga za korišćenje prečišćivača vazduha tokom ljeta je njihov uticaj na zdravlje. Ljeto bilježi porast alergena poput polena i grinja. Za osobe koje pate od alergija, ovo doba godine može biti posebno izazovno. Simptomi kao što su kijanje, svrab i otežano disanje mogu postati preovlađujući.

Prečistači vazduha pomažu u smanjenju ovih alergena u vašem zatvorenom okruženju, pružajući olakšanje od simptoma alergije. Štaviše, prečišćivači vazduha takođe mogu smanjiti izloženost štetnim zagađivačima koji mogu izazvati napade astme ili druge respiratorne probleme. Odlukom da kupite ovaj aprat, ne samo da poboljšavate svoj komfor, već i potencijalno smanjujete zdravstvene rizike povezane sa lošim kvalitetom vazduha.

Smog i dim – dodatni razlog za prečišćivač vazduha u toku ljeta

Ljeto takođe može dovesti do povećanog zagađenja spoljašnjeg vazduha u vidu smoga ili duvanskog dima, posebno u urbanim sredinama ili regionima sklonim šumskim požarima.

Iako ste možda unutra, ovi zagađivači mogu lako da uđu u vaš dom, utičući na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Prečistači vazduha sa HEPA filterima su posebno efikasni u hvatanju ovih sitnih štetnih čestica, pomažući u stvaranju čistijeg i zdravijeg životnog okruženja.

Kako izabrati pravi prečišćivač vazduha?

Kada razmišljate o prečišćivaču vazduha za ljetnu upotrebu, od suštinskog je značaja da izaberete onaj koji odgovara vašim potrebama. Prvo, prečišćivač treba da bude sposoban da ukloni male čestice, uključujući polen, prašinu i čestice dima. Model sa HEPA (High-Efficienci Particulate Air) filterom može biti posebno efikasan, jer ovi filteri mogu uhvatiti 99,97% čestica prečnika 0,3 mikrometra.

Štaviše, uzmite u obzir veličinu vaše sobe i brzinu isporuke čistog vazduha (CADR) prečišćivača, što ukazuje na količinu filtriranog vazduha koji uređaj može da isporuči u minuti. Što je veći CADR, to je čistač brži i efikasniji. Na kraju, za ljetnu upotrebu, model sa odvlaživačem bi mogao biti dobar izbor za kontrolu nivoa vlažnosti, smanjujući rizik od buđi.

Dakle, da li vam je potreban prečišćivač vazduha ljeti? Uzimajući u obzir sve faktore, ovaj uređaj može biti koristan dodatak vašem domu tokom ove sezone. Ne samo da poboljšava kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, već i poboljšava opšte blagostanje smanjenjem alergena i zagađivača.

Naravno, ljeto je vrijeme za opuštanje, sunčanje i uživanje u prirodi. Međutim, održavanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru je podjednako važno. A prečišćivač vazduha, koji radi ruku pod ruku sa vašim klima uređajem, može igrati ključnu ulogu u obezbjeđivanju čistog, zdravog i udobnog kućnog okruženja tokom cijelog ljeta.

IZVORSrbijanka Stanković
Prethodni postSjajan rezultat mladih bh matematičara na olimpijadi u Japanu
Sledeći postDanas svježije, sutra ponovo vruće