Dan bezbjednog interneta

76

Već šestu godinu za redom, drugog utorka u februaru, u BiH se obilježava Dan bezbjednijeg interneta. Nosioci obilježavanja ovog dana su Centar za siguran internet u BiH i Međunarodni forum solidarnosti Emmaus.

Od 2010. godine Emmaus vodi SOS liniju za prijavu nasilja na internetu i do sada su evidentirali oko 970 prijava, uglavnom roditelja zabrinutih za razne pokušaje zloupotrebe djece (cyber nasilje), ali i savjeta kako da djecu zaštite od dječije pornografije, groominga (pripreme za kasnije seksualno iskorištavanje), seksualne torture u vidu slanja neprimjerenih sadržaja i fotografija i dr.

Povodom Dana sigurnijeg interneta danas od 09:00 – 19:00 h na stranici www.sigurnodijete.ba aktivan je kviz s pitanjima iz oblasti bezbjednosti djece na internetu, a osim vrijednih nagrada, među kojima su laptop, tablet i mobilni telefon, cilj je i informisanje i edukacija djece i roditelja o opasnostima koje vrebaju korištenjem novih tehnologija, te načinima kako se pravilno zaštititi online.

Dijete ne bi nepoznatoj osobi koju sretne na ulici dalo svoje podatke – ime, prezime, adresu, broj telefona i sl., ali online to urade vrlo često. Zato su roditelji obavezni da objasne svom djetetu da je davanje ličnih podataka na društvenim mrežama jednako opasno kao i uživo, što podrazumijeva da se i roditelji dodatno edukuju za korištenje interneta, aplikacija, igrica i svega ostalog što je njihovoj djeci dostupno kada su na mreži.

Spriječimo nasilje nad djecom putem interneta!

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 10.02.2020. godine do 16.02.2020. godine
Sledeći postPonovo odgođena odluka o imenovanju v.d. direktora Kancelarije za prevenciju korupcije