Dan borbe protiv trgovine ljudima – u 2023. godini prva presuda za prisilu na brak

32

Policija Brčko distrikta BiH je i ove godine povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, na Trgu Mladih upriličila podjelu letaka, sa namjerom da ukaže na važnost podizanja svijesti građana o ovom problemu.

„Trgovina ljudima je krivično djelo koje podrazumijeva eksploataciju žena, djece, ali i muškaraca, u razne svrhe, od prostitucije pa do prinudnog rada, te zato Policija Brčko distrikta BiH kroz ovakve akcije želi da animira građane na borbu protiv ove društveno negativne pojave“, kažu u Policiji Distrikta.

U 2021. godini Policija Brčko distrikta BiH je, pod nadzorom Tužilaštva, vodila istragu u tri slučaja trgovine ljudima. Riječ je bila o iskorištavanju radi prosjačenja. Istragom je bilo obuhvaćeno šest maloljetnih žrtava. U ovom procesu izrečena je jedna pravosnažna presuda od pet godina i dva mjeseca zatvora. U 2022. godini bila su otvorena tri predmeta za istragu po krivičnom djelu „trgovina ljudima”. Tužilaštvu Brčko distrikta BiH podnesen je izvještaj protiv dva lica za iskorištavanje maloljetne djece u svrhu prosjačenja. Takođe je bilo otvoreno sedam istraga vezanih za krivično djelo „trgovina ljudima”.

„U 2023. godini Policija Brčko distrikta BiH ima pet otvorenih istraga, u okviru kojih imamo i sedam novih žrtava. Od ukupnog broja istraga u jednom predmetu je podnešen izvještaj protiv jednog lica za počinjeno krivično djelo „trgovina ljudima”. Takođe, Osnovni sud Brčko distrikta BiH je u maju 2023. godine nepravosnažno osudio jedno lice na sedam godina i šest mjeseci zatvora za krivično djelo „trgovina ljudima”, a riječ je o prisili na brak jedne maloljetne osobe. To je prva presuda u BiH gdje je oblik eksploatacije bio prisilni ili ugovoreni brak“, kažu u Policiji Distrikta

Policija Brčko distrikta BiH i ovom prilikom poziva građane da, ukoliko imaju bilo kakvih informacija, a odnose se na trgovinu ljudima, da ih ustupe Policiji Brčko distrikta BiH.

IZVORwww.brckodanas.com; www.policijabdbih.gov.ba;
Prethodni postOdržana prva javna rasprava o budžetu Distrikta za 2024. godinu
Sledeći postBrčko nakon 32 godine domaćin međunarodne smotre izviđača