Danas izložba slika „Ruke pune buke“

45

Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta BiH u ponedeljak 15. januara 2024. godine organizuje izložbu slika pod nazivom „Ruke pune buke“ u gradskoj Vijećnici, sa početkom u 18:00 časova.

„Ovaj događaj je nastavak projektnih aktivnosti trećih Susreta mladih, koji su počeli u jesen prošle godine i naslanja se na istoimenu radionicu na kojoj su mladi iz Brčkog slikali motive našeg grada. Fokus ovogodišnjih Susreta mladih Brčko distrikta BiH je upravo kultura i kulturni sadržaj za mlade u Brčkom, te će se i na ovoj izložbi najviše govoriti o tom temi“, kažu iz ovog udruženja.

Slike su nastale pod supervizijom akademske slikarke Almedine Cifrić, koja živi i stvara u Brčkom, te vodi umjetnički Atelje 6.

Izložbi radova prisustvovaće slikar porijeklom iz Bosne i Hercegovine Drago Dragiša Pečenica, koji je izgradio karijeru vrhunskog evropskog slikara u Holandiji, a iza sebe ima više od 200 izložbi u Holandiji, Francuskoj i drugim evropskim zemljama. Kuriozitet je da je on jedini strani slikar sa dozvolom holandske kraljice koji može da izlaže u kraljevskoj akademiji Holandije. Začetnik je zasebne tehnike slikanja koju je nazvao „grebanjem do svjetlosti“, a sastoji se od nanošenja boja na platno, koje se potom skidaju upravo grebanjem posebnim materijalom i tako nastaje slika.

Slikar Drago Pečenica održaće i predavanje za mlade naslovljeno upravo „Grebanjem do svjetlosti“, na kojem će, između ostalog, ispričati i svoju veliku priču – kako je kao dijete iz malog mjesta, iz Rogatice, dospio do kraljevske akademije i evropskih metropola, da bi se ponovo vratio u svoj rodni grad.

Iz Vijeća/Savjeta mladih pozivaju sve zainteresovane sugrađane da dođu na izložbu, podrže njihov rad i uživaju u događaju.

Izložba „Ruke pune buke“ realizuje se u sklopu projekta Susreti mladih Brčko distrikta BiH, koji realizuje Krovna organizacija mladih Brčko distrikta BiH, a finansira Vlada Brčko distrikta BiH.

IZVORwww.brckodanas.com; www.vsmbd.org;
Prethodni postU utorak tribina „Dogodine“ o sponi Kosova i Metohije i Brčkog
Sledeći postTribinom i promocijom knjiga Nade Hadži Perić započeo ciklus događaja “Dogodine”