Danas je Dan planete Zemlje

66

Dan planete Zemlje obilježava se širom svijeta 22. aprila. Ove godine moto obilježavanja je “Investiraj u našu planetu”.

Pokret za planetu Zemlju (earthday.org) poziva čovječanstvo da bude inspirativno, preduzimljivo i dio zelene revolucije. Poručuju da za Dan planete Zemlje djelujemo (hrabro), inoviramo (široko) i realizujemo (pravično). Preduzeća, vlade i građani – trebamo računati jedni na druge, jer svi smo odgovorni i svi trebamo biti partneri u borbi za planetu.

Ideja o obilježavanju Dana planete predstavljena je još 1969. godine, ali se službeno obilježava od 1992. godine, kada je na konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju, održanoj u Rio de Žaneiru u Brazilu, usklađen dugoročni program za promovisanje održivog razvoja na planeti Zemlji.

Na Dan planete Zemlje 2016. godine, više od 120 država svijeta potpisalo je Pariški sporazum, kojim su se obavezale da provode brojne aktivnosti za umanjenje uticaja klimatskih promjena, kao što su reciklaža, očuvanje prirodnih resursa, zabrana upotrebe određenih štetnih hemikalija, sprečavanje krčenja i uništavanja šuma, zaštita ugroženih biljnih i životinjskih vrsta itd.

Sječa šuma jedan od najvećih globalnih problema

Šume imaju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. Kada se stabla sjeku, ruše i raspadaju, ispuštaju staklene gasove doprinoseći globalnom zagrijavanju. Ali kada rastu i žive, fotosintezom uklanjaju staklene gasove i smanjuju globalno zagrijavanje. Šumama treba održivo upravljati – sprečavati nelegalnu sječu, a planski posječena stabla zamjenjivati novim mladicama.

Aktivnosti na smanjenju negativnih uticaja na klimatske promjene u Brčkom

Brčko distrikt BiH je uključen u inicijativu Zeleni gradovi, koju u BiH realizuje Evropska banka za obnovu i razvoj, a koji se odnosi na unapređenja u oblasti vodoprivrede, vodosnabdijevanja, rasvjete, saobraćaja, uređenja javnih površina i dr.

Takođe, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP – United Nations Development Programme), kroz program poboljšanja energetske efikasnosti javnih objekata, u prethodnom periodu realizovano je utopljavanje zgrada Bolnice, Doma zdravlja, bivše zgrade Policije, danas objekta Pododjeljenja za javno zdravstvo, kao i zgrade opštine. U narednom periodu biće realizovani i projekti utopljavanja zgrade Direkcije za finansije i Skupštine Brčko distrikta BiH. Cilj realizacije ovih poslova je efikasno upravljanje energijom i smanjenje emisije ugljen-dioksida, u skladu sa nastojanjima na smanjenju negativnog uticaja na klimatske promjene.

Šta svako od nas može učiniti na očuvanju planete

Svaki pojedinac može dati doprinos u očuvanju i obnavljanju planete zemlje, tako što će:
– Posaditi drvo – drveća čiste vazduh i oslobađaju kiseonik, a u urbanim sredinama smanjuju potrebu za klima uređajima i umanjuju jačinu ljetnje temperature
– Više koristiti biciklo ili šetati, a manje automobile
– U kupovini koristiti cegere, torbe, a manje plastične vrećice
– Smanjiti upotrebu slamčica za pijenje i drugih plastičnih predmeta
– Koristiti flašice za vodu za višekratnu upotrebu, umjesto plastičnih
– Ugasiti nepotrebna svjetla u prostorijama u kojima se ne boravi
– Koristiti obnovljive izvore energije, kao što su solarni paneli na krovovima kuća i drugih objekata ili toplotne pumpe
– Pažljivo koristiti vodu – ugasiti slavinu prilikom pranja zuba, birati tuširanje umjesto kupanja u kadi i sl.
– Postaviti štedne sijalice umjesto običnih
– Koristiti baterije koje mogu ponovo da se pune itd.

Budimo odgovorni prema planeti i zemlji u kojoj živimo, izuzetno nagrađenoj prirodnim bogatstvima.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postU nedjelju u Brčkom premijera filma „Sveti Jakov Tumanski“
Sledeći postKoju srednju školu upisati? – JU Tehnička škola Brčko