Danas je „Dan rozih majica” – simbola borbe protiv vršnjačkog nasilja

24

Pink Shirt Day” ili „Dan rozih majica“ ima simboliku koja se odnosi na prevenciju vršnjačkog nasilja, koju kroz svoje aktivnosti preventivnog djelovanja prepoznaje i Policija Brčko distrikta BiH, te i ove zadnje srijede u mjesecu februaru podsjeća na važnost navedene teme.

„Djelujući kroz redovne poslove i zadatke, s primarnim fokusom na školsku populaciju, policijski službenici su kontinuirano preduzimali i aktivnosti na prevenciji vršnjačkog nasilja, pa su u tom kontekstu tokom 2023. godine održana predavanja o temi zaštite od vršnjačkog nasilja, s ciljem podsticanja tolerantnog ponašanja među učenicima i razvijanja svijesti i emocija koje će im pomoći da prihvate međusobne razlike, a takođe su upoznati i sa prekršajnom odgovornošću, te problemima koji dolaze prilikom neadekvatnog korištenja društvenih mreža“, kaže portparol Policije Brčko distrikta BiH Dževida Hukičević.

Kada je riječ o statističkim pokazateljima, Policija Brčko distrikta BiH u 2023. godini nije imala prijava koji nose obilježje vršnjačkog nasilja, u 2022. godini bila je jedna prijava, a u 2021. godini takođe nije bilo prijava. Što ne znači da vršnjačkog nasilja nema, te iz Policije žele da podstaknu učenike da razmisle o složenosti odnosa unutar razredne zajednice, važnosti pregovaranja i pronalaska nenasilnih načina rješavanja konflikata, s ciljem stvaranja sigurnog okruženja i sredine u kojoj će se svaki pojedinac osjećati prihvaćeno i voljeno.

Obilježavanje ovog dana podstaknuto je događajem u kojem je dječak iz Kanade 2007. godine, u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke, obukao majicu roze boje i tako došao u školu, zbog čega je, nažalost, postao meta vršnjačkog nasilja, ismijavanja i vrijeđanja. To su vidjela dva starija dječaka i naredni dan došla su u školu u majicama roze boje i ponijeli još takvih majica i dijelili ih drugima. Od toga je nastao pokret koji traje i dalje.

“Dan rozih majica” obilježava se svake zadnje srijede u februaru, a proglašen je i Međunarodnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama.

IZVORwww.brckodanas.com; www.policijabdbih.gov.ba;
Prethodni postVlada Japana donirala Graničnoj policiji multisenzorsku opremu za nadzor granice
Sledeći postPlanet obuća Brčko – SVE U POLA CIJENE, -50% na sve