Danas je Dan rozih majica – simbola borbe protiv vršnjačkog nasilja

49

Policija Brčko distrikta BiH prepoznaje važnost preventivnog djelovanja prema svakom obliku vršnjačkog nasilja u susret Danu rozih majica (Pink Shirt Day), a ima simboliku koja se odnosi na prevenciju vršnjačkog nasilja i obilježava se zadnje srijede mjeseca februara u zemljama širom svijeta.

„Taj dan je svojevrsno podsjećanje na dječaka iz Kanade kojeg su vršnjaci u školi ismijavali, psihički i fizički zlostavljali, samo zato što je u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke obukao majicu roze boje. Od tada je roza majica postala simbolom borbe protiv vršnjačkog nasilja, te simbolom inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama“, istče se u saopštenju Policije Distrikta.

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH, kako kažu, u okviru svojih redovnih aktivnosti organizuju i predavanja za osnovce, pa su u 2022. godini održali predavanja za učenike šestih razreda u Petoj osnovnoj školi i za učenike osmih razreda u Trećoj osnovnoj školi, sve s ciljem podsticanja tolerantnog ponašanja među učenicima i razvijanja svijesti i emocija koje će im pomoći da prihvate međusobne razlike.

„Takođe je važno podstaknuti učenike da razmisle o složenosti odnosa u razrednoj zajednici, važnosti pregovaranja i pronalaska nenasilnih načina rješavanja konflikata, s ciljem stvaranja sigurnog okruženja i sredine u kojoj će se svaki pojedinac osjećati prihvaćeno i voljeno“, kažu u brčanskoj Policiji.

Policija je u 2022. godini zabilježila jednu prijavu vršnjačkog nasilja, u 2021. godini nije bilo prijava, dok je u 2020. godini takođe zabilježena jedna prijava vršnjačkog nasilja.

IZVORwww.brckodanas.com; www.policijabdbih.gov.ba;
Prethodni postPrijem za članove spasilačke ekipe u Vijećnici
Sledeći postInfo sesija krovnih omladinskih organizacija BiH u Brčkom