Danas je Dan slobode medija – budimo odgovorni

19

Mediji i ovodogodišnji Dan slobode medija dočekuju bez Zakon o medijima u BiH, koji je prijeko potreban da uredi ovu oblast u svakom smislu – kako zaštite novinarske zajednice, medija i medijskih radnika i sloboda, tako i uređenja ko se i na koji način može baviti ovom profesijom.

Danas se nekom vrstom medija može proglasiti skoro svaka organizacija ili pojedinac. Ko god snimi, napiše ili objavi neku priču, za sebe može da kaže da je neka vrsta medija. I to je donekle i prihvatljivo, dokle god se poštuju principi novinarstva – istinitost, etičnost, profesionalnost, objektivnost, pravičnost, sloboda, odgovornost, integritet, poštovanje zakona, poštovanje čovjeka, kultura, novnarski kodeks časti!

Novinari, te medijski radnici i mediji uopšte, uvijek su bili u teškom položaju, ali se to stanje iz godine u godinu pogoršava. Napadi i pritisci na novinare su učestali. Nekada je ova profesija bila izuzetno poštovana i trebamo raditi na tome da je vratimo u te okvire.

Sloboda medija je jedno od osnovnih ljudskih prava i sloboda, koje je proizašlo iz prava slobode govora, koje garantuje Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. Stoga, gradimo društvo u kojem se poštuju građanska prava i slobode, te profesionalno i odgovorno objavljujmo istinite i informacije značajne za javnost, a ne samo one koje donose „klikove i lajkove“.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 1993. godine 3. maj Svjetskim danom slobode medija.

Svim koleginicama i kolegama redakcija portala Brčko Danas čestita Dan slobode medija.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postSindikat Brčko distrikta BiH organizovao mirnu protestnu šetnju
Sledeći postGradonačelnik Zijad Nišić uputio telegram saučešća povodom tragičnog događaja u Beogradu