Danas je Međunarodni dan arhiva

102

Svjetska arhivska zajednica danas obilježava Međunarodni dan arhiva – 9. jun. Arhivska građa je kulturno i spomeničko blago, koje treba da bude sačuvano od zaborava, propadanja, uništenja, kao i da posluži kao osnova za pisanje istorije i pamćenje.

Služba za arhiv Brčko distrikta BiH, koja se nalazi na Trgu pravde, obavlja arhivsku djelatnost, odnosno “prikuplja registraturni materijal i arhivsku građu, vodi evidenciju, sređuje, obrađuje i smješta arhivsku građu, te vodi računa o tehničko-tehnološkoj zaštiti građe i po zahtjevima građana i pravnih lica istražuje, pronalazi i izdaje fotokopije tražene dokumentacije”.

Brčanski arhiv djeluje od 2011., a zgrada u kojoj se nalazi danas zvanično je otvorena 2013. godine. Sve zbirke i fondovi u arhivu, osim u papirnom i drugom obliku, pohranjeni su u arhivu i u digitalnom obliku i dostupni su svim građanima koji žele da ih koriste za istraživanja, izučavanja i druge svrhe.

Međunarodni dan arhiva pruža priliku arhivistima širom svijeta da promovišu značaj arhivske i registraturne građe u svojim zemljama. Takođe treba da bude prilika da se ubijede donosioci ključnih odluka da je efikasna zaštita i čuvanje arhivske građe jedan od osnovnih preduslova za dobro upravljanje, transparentnost i odgovornost.

Arhivska građa je kolektivna memorija jednog podneblja. U brčanskom arhivu, postojeća arhivska građa obuhvata period od dolaska Austrougarske do danas.

Preduzeća JP “Luka Brčko”, JP “Komunalno Brčko”, “Nova trgovina”, “Bimal” i druge predale su svoju arhivsku dokumentaciju ovoj instituciji. Arhiv Brčko distrikta BiH do sada je, samostalno ili u saradnji sa drugim instucijama i organizacijama, organizovao nekoliko značajnih izložbi arhivske građe.

Brčanski arhiv očekuje donošenje novog Zakona o arhivskoj djelatnosti, kao i otklanjanje nedostataka u upotrebi zgrade arhiva.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postLavica Milica Đokić u juniorskoj reprezentaciji Srbije
Sledeći postOdržana psihološka radionica za oboljele od MS