Danas je Međunarodni dan civilne zaštite

86
Iz arhiva

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 1. mart Međunarodnim danom civilne zaštite, u čast sjećanja na dan kada je 1972. godine počela sa radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu, sa sjedištem u Ženevi.

Osnovni cilj rada i djelovanja civilne zaštite jeste podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i isticanja uloge civilne zaštite u prevenciji, odgovoru na krize, kao i saniranju posljedica.

Civilna zaštita u Brčkom, kao institucionalna organizacija, djeluje u okviru Odjeljenja za javnu bezbjednost Vlade Distrikta – Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje.

Pododjeljenje obavlja poslove preventivnog djelovanja i spašavanja ljudi i materijalnih dobara ugroženih požarom, akcidentnim i drugim nesrećama, poplavama, saobraćajnim nesrećama, poslove civilne zaštite, zaštite od prirodnih nepogoda, poslova deminiranja, uklanjanja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih i minsko eksplozivnih sredstava, poslova osmatranja i obavješavanja, fizičko- tehničkog obezbjeđenja objekata Vlade Brčko distrikta BiH i druge poslove zaštite i spašavanja.

Pododjeljenje za zaštitu i spašavanje se sastoji od tri odsjeka: Odsjeka za zaštitu od požara i spašavanja, kojem pripadaju Profesionalna vatrogasna jedinica Brčko distrikta BiH i Jedinica za spašavanje i suzbijanje akcidentnih situacija, zatim Odsjeka civilne zaštite kojem pripadaju Stručno administrativni poslovi iz oblasti civilne zaštite i Jedinica tima za deminiranje i EOD operacije, te Odsjeka za osmatranja, obavještavanja i fizičko-tehničko obezbjeđenje, kojem pripadaju: Centar osmatranja i obavještavanja i Jedinica fizičko-tehničkog obezbjeđenja.

Odjeljenje za javnu bezbjednost Brčko distrikta BiH u Strategiji za razvoj Brčko distrikta BiH za period 2021. – 2027. prepoznato je kao nosilac tri programa:
– Razvoja sistema preventivnog djelovanja od nesreća
– Podrške nevladinim organizacijama prepoznatim u sistemu zaštite i spašavanja
– Deminiranja preostalog područja kontaminiranog minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima.

Pripadnici brčanske civilne zaštite, osim djelovanja na teritoriji Brčko distrikta BiH, pružaju pomoć, ukoliko je potrebna, i kolegama u entitetima i susjednim državama, a bili smo svjedoci i da je prije nekoliko dana naša spasilačka ekipa bila u spasilačkoj misiji u Turskoj, gdje su pomagali unesrećenima na područjima zahvaćenim posljednim zemljotresima, o čemu više možete pročitati ovdje.

Svim pripadnicama i pripadnicima ovog sistema čestitamo Dan civilne zaštite.

IZVORwww.brckodanas.com; www.vlada.bdcentral.net;
Prethodni postU toku literarni konkurs Radia Brčko “Slušam radio jer…”
Sledeći postMuzej Brčko distrikta BiH realizuje projekat “Arheologija u službi turizma”