Danas je Međunarodni dan djevojčica

91

Međunarodni dan djevojčica obilježava se širom svijeta od 2011. godine na 11. oktobar.

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija usvojila je prije 11 godina Rezoluciju 66/170, sa ciljem da se u svijetu podigne svijest o pravima djevojčica, koja su i danas, nažalost, jako ugrožena.

Na današnji, ali i svaki drugi dan, potrebno je skrenuti pažnja na gorući problem diskriminacije djevojčica i nasilja koje se nad njima provodi u cijelom svijetu. Situacija se od države do države razlikuje, ali su u brojnim državama djevojčice tretirane kao roba, sluškinje, ropkinje, potpuno zapostavljene kao ljudska bića i ubijeđene da su manje vrijedne u svakom smislu.

Situacija nije bolja ni kroz istoriju.

U starom Rimu žene su smatrane pravno i poslovno nesposobnima i stavljane u kategoriju s robovima, strancima, maloumnicima i senilnim osobama. Ograničavanje žena u građanskim pravima opravdavano je riječima: ”zbog prevrtljivosti njihove pameti”.

U srednjem vijeku djevojčice su bile manje željene prilikom rođenja. U seoskim područjima kraće je zvonilo crkveno zvono kada se krstila djevojčica, kao i kada se sahranjivala žena. Dakle, i zvučni svijet je bio polno određen.

U Njemačkoj je nakon Prvog svjetskog rata Weimarski ustav dao ženama pravo glasa. Hitler je to ukinuo nazvavši emancipaciju žena simptomom izopačenosti, koja je posljedica frustracije i neispravnosti polnih žlijezda.

I danas se širom svijeta održavaju protesti u borbi za prava djevojčica, djevojaka i žena – za ljudska prava.

Drage, prvenstveno majke, a zatim i dragi očevi, roditelji, staratelji, usadite svojim djevojčicama svijest da vrijede i da mogu da postignu u životu sve što žele, dok god ne ugrožavaju druga bića.

Budimo ponosni na naše djevojčice, govorimo im to svaki dan, podržavajmo ih i usmjeravajmo.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postPrijedlog budžeta Distrikta za 2023. godinu ušao u skupštinsku proceduru
Sledeći postU petak 14. oktobra Konferencija omladinskog preduzetništva