Danas je Međunarodni dan obrazovanja

282

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 3. decembra 2018. godine 24. januar Međunarodnim danom obrazovanja. Svrha obilježavanja dana posvećenog obrazovanju je usmjeravanje pažnje vlada i naroda na dostupnost obrazovanja, kao sredstva za izlazak iz siromaštva. Ujedno, obrazovanje ima jednu od najznačajnijih uloga u kreiranju mira, razvoja i napretka jedne sredine.

Obrazovanje je ljudsko pravo, javno dobro i javna odgovornost. Obrazovanje je temeljni dio svih društvenih aktivnosti.

U Brčko distriktu BiH pohađanje osnovne škole je obavezno. Od prošle godine, pravo na dječiji doplatak vezano je za pohađanje osnovne škole, čime Vlada nastoji da riješi problem nepoštovanja zakonske odredbe koja propisuje da je osnovna škola obavezna. Nažalost, u brojnim dijelovima svijeta djeca nemaju mogućnost da se školuju.

“Oko 265 miliona djece i tinejdžera širom svijeta nema pristup obrazovanju ili jednom započeto obrazovanje ne može da privede kraju. Više od petine te djece je u osnovnoškolskom uzrastu. Na današnji dan trebalo bi da prepoznamo važnost zauzimanja za to da obrazovanje bude dostupno, pravedno i kvalitetno na svim nivoima školovanja, da bi svi ljudi imali mogućnost trajnog učenja, što bi im pomoglo da steknu znanja i vještine neophodne za puno učestvovanje u društvu i doprinos održivom razvoju”, kažu u Organizaciji Ujedinjenih nacija.

UN ističe da su prepreke za pristup obrazovanju siromaštvo, oružani sukobi, migracije i uticaj klimatskih promjena.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postRegulacioni plan za područje Centar 1 izložen u Domu kulture
Sledeći postUspješna godina iza članova AK “CROSS” – osvojene 72 medalje