Danas je Međunarodni dan slobode medija

54

Međunarodni dan slobode medija obilježava se 3. maja od 1993. godine, prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju slobode medija.

Pravo na informaciju, slobodu izražavanja i kritiku, jedno je osnovnih ljudskih prava, bez obzira na pol, rasu, nacionalnu pripadnost, vjeroispovijest i političko opredjeljenje. Upravo iz tog prava, proizilaze i obaveze i prava novinara da javnost upoznaju sa vjerodostojnim informacijama, činjenicama i mišljenjima.

Novinari su dužni da brane ljudska prava, dostojanstvo i slobodu, da uvažavaju pluralizam ideja i mišljenja, pridonose jačanju pravne države i daju doprinos u kontroli nad radom vlasti i politike. Osim pridržavanja zakonskih i novinarskih kodeksa iz njih proisteklih, novinari bi trebalo da njeguju kulturu i etiku javne riječi, te da se pridržavaju najviših profesionalnih i etičkih načela.

Slobodno novinarstvo iz godine u godinu je pod sve većim pritiskom. „Slobodnim“ novinarima ograničava se prostor, ostaju bez podrške, podriva se njihova pouzdanost. Mnogi novinari ugrozili su ili izgubili život baveći se otkrivanjem istine, i u našoj, i u drugim zemljama. Ukazivanje i istraživanje o korupciji, nepotizmu, beskrupuloznom pljačkanju naroda, uništavanju fabrika, ratovima, zločinima, mafijaškim obračunima, političkim trgovinama i brojnim drugim temama, za novinara su stavljanje mete na leđa, te se mnogi, zarad prava na život, povlače ili okreću drugim temama.

Trenutno vanredno stanje, u kojem novinari dočekuju ovaj 3. maj, samo je dodatno pokazalo da brojni medijski radnici itetako rade u otežanim uslovima, da mnogi ugrožavaju vlastito zdravlje zbog prenošenja informacija sa terena, a da imaju male i neredovne plate, da rade bez ili sa lako raskidivim ugovorima, da se teško mogu sindikalno organizovati, posebno u privatnim medijima, da trpe razne pritiske o načinu izvještavanja, da se bore sa dezinformacijama i da danas, putem društvenih mreža, svako može prenijeti neku vijest, te da javnost mora da napravi razliku između profesionalaca i propagandista.

Ipak, svim kolegama želimo da istraju u odbrani slobode govora i prava javnosti da bude istinito i kvalitetno informisana.

I da – Dan slobode medija prvo su čestitali brojni političari, pozivajući novinare da ostanu dosljedni putu istine i pravde. Stoga, hvala, i takođe.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postNenošenje maske može nas skupo koštati
Sledeći postU brčanskoj Bolnici preminuo pacijent liječen od COVID-19