Diplome Evropskog univerziteta nevažeće u Hrvatskoj

73

Diplome visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini u Hrvatskoj i većini zemalja Evropske Unije priznaju se samo ukoliko se te visokoškolske ustanove nalaze na spisku Centra za infromisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja BiH.

Školovanje na privatnom fakultetu koji nije na tom spisku skupo je koštao Elenu Urkapić iz Osijeka. Njoj i njenim kolegicama diploma o završenom studiju na Evropskom univerzitetu u Brčkom vrijedi koliko i komad praznog papira.

“U Hrvatskoj nam ne žele nostrifikovati diplomu, zato što ovaj fakultet nije priznat. Naišli smo na taj problem da ljudi u Bosni, koji imaju isti fakultet kao ja, mogu raditi, a ja ne mogu”, požalila se Elena Urkapić iz Osijeka.

U Agenciji za nauku i visoko obrazovanje u Hrvatskoj su jasni- nostrifikuju samo one diplome iz BiH koje se nalaze na pomenutom spisku objavljenom na sajtu Centra za informisanje.

Dozvole za rad visokoškolskih ustanova dostavljaju nadležna ministrastva entiteta i Brčko distrikta. Rješenje o dozvoli za rad Evropskog univerziteta nikada nisu dobili. U Odjeljenju za obrazovanje zahtjev za akreditaciju Evropskog univerziteta nisu ni razmatrali, jer kažu žele prvo da promijene zakon o visokom obrazovanju.

“Postojećim zakonom o visokom obrazovanju nije propisana mogućnost, postupak, način donošenja podzakonskog akta kada je u pitanju akreditacija”, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko Niko Stoparić.

Rektor Evropkog univerziteta Mirko Kulić, tvrdi da imaju dozovolu za rad, ali to Eleni i njenim kolegicama ništa ne znači. Kulić kaže da čeka zahtjev za akreditaciju, koji su, kako kaže, podnijeli na vrijeme.
“Prvo rešenje je prva akreditacija. Ona važi sve dok se ne riješi, po našem zahtjevu, za produžetak akreditacije”, rekao je rektor Evropskog univerziteta Brčko distrikta Mirko Kulić.

O ovoj problematici raspravljaće i skupština distrikta na odgođenom vanrednom zasijednju u narednu srijedu. Ukoliko se ovo pitanje ne riješi u narednim danima, studenti Evropksog univerziteta najavljuju štrajk glađu i to na Dan distrikta.

Ovaj primjer može da posluži kao dobar nauk svim budućim studentima da se prije izbora visokoškolske ustanove dobro informišu o tome gdje i šta studiraju.

(ATV)

Prethodni postUpriličen prijem za predstavnice UN Women u BiH
Sledeći postKako izgleda najneobičniji sat na svijetu

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime