Distrikt Brčko daleko od usvajanja opšteg kolektivnog ugovora

78

Generalni sekretar Sindikata distrikta Brčko Ilija Kalajdžić smatra da je distrikt još daleko od usvajanja opšteg kolektivnog ugovora. Prema njegovim riječima, opšti kolektivni ugovor ne može biti usvojen prije donošenja zakona o radu.

“Mi u Brčkom nikada nismo imali nivo radničkih prava koji su imale naše kolege u entitetima, jer je prilikom privatizacije OHR imperativno tražio smanjenje prava radnika gdje god je to bilo moguć”, naveo je Kalajdžić.

On kaže da je poseban problem to što Sindikat nema jednu adresu u Vladi distrikta gdje bi mogao da štiti interese radnika, jer je za sferu rada zaduženo jedno, a za zakon o radu drugo odjeljenje Vlade distrikta. Kalajdžić je izrazio ogorčenost zbog nerada Ekonomsko-socijalnog savjeta koji se u ovoj godini još nije sastao, iako je njegova uloga nezamjenjiva u donošenju opšteg kolektivnog ugovora.

“Nerad ovog organa štetan je po interese svih, budući da slijedi usvajanje seta zakona iz radno-pravne oblasti, o kojima bi se prije upućivanja u skupštinsku proceduru morao izjasniti ovaj savjet”, istakao je Kalajdžić.

Govoreći o zahtjevima Sindikata za iznos najmanje plate u distriktu, Kalajdžić kaže da su oni, osim najnižih startnih plata po zanimanjima, predlagali uvođenje platnih razreda, ali da nisu naišli na razumijevanje socijalnih partnera. Član Ekonomsko-socijalnog savjeta iz reda poslodavaca Jelenko Ilić ističe da nepostojanje opšteg kolektivnog ugovora u široj javnosti stvara vrlo ružn

u sliku i šalje negativnu poruku o Brčkom. On je u ime poslodavaca izrazio stav da se u Brčkom mora što prije donijeti zakon o radu koji bi bio sličan onom u Republici Srpskoj jer je kvalitetniji od federalnog zakona.

“Zakon o radu je preduslov za donošenje kolektivnog ugovora. Jedini zahtjev poslodavaca je da u budućem zakonu, ali i u opštem kolektivnom ugovoru radnici i poslodavci imaju ista prava i obaveze kao njihove kolege iz ostatka BiH”, precizirao je Ilić. Razloge neodržavanja sjednica Savjeta u ovoj godini Ilić je obrazložio evidentnom krizom vlasti u Brčkom.

(ATV)

Prethodni postPolicija Brčko distrikta uhapsila osumnjičenog za ubistvo srpske pjevačice
Sledeći postVrijedna donacija UNDP-ja Odjeljenju za javnu sigurnost

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime