Distriktom se šire štrajkovi

51
brcko.tv

Nakon zdravstvenih radnika i zaposlenih u sudskim institucijama, štrajkuju i prosvetari, a od sljedeće sedmice i pojedina javna preduzeća i odjeljenja Vlade Distrikta.

U svim osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta BiH i objektima JU obdanište “Naša djeca”, danas je održan jednočasovni štrajk upozorenja.

Predočili su konkretne zahtjeve:
– povećanje plata svim radnicima linearno za 250 KM,
– isplata novčane pomoći u visini jedne prosječne neto plate u 2022. godini u Brčko distriktu BiH nakon prvog rebalansa budžeta grada
– ponovno uvođenje regresa,
– naknada za topli obrok u visini od 1% prosječne plate po radnom danu
– naknada za troškove prevoza.

“Tražimo da prilikom izrade zakonskih i podzakonskih akata u Brčko distriktu BiH, a koji se odnose na obrazovanje, Zakon o radu, razne pravilnike, pedagoške standarde i tako dalje, da aktivno učešće u izradi imaju i predstavnici Sindikata. Većina ovih problema je i proistekla baš iz tog razloga što su godinama naši problemi ignorisani, nije postojalo dovoljno senzibiliteta od predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti”, izjavio je medijima Mensur Mujkanović, predsjednik Sindikata integrisanog obrazovanja Brčko distrikta BiH.

Takođe, prosvjetni radnici sa petim stepenom stručne spreme traže da se prebace u šesti platni razred jer, kako kažu, imaju iste obaveze kao i kolege sa višom stručnom spremom, a razlika u njihovim platama je skoro 500 KM.

Iz Sindikata Brčko distrikta BiH najavljuju štrajk upozorenja skoro svih institucija u ovoj lokalnoj zajednici.

“U ponedeljak štrajk upozorenja imamo i u JP “Komunalno Brčko”, u utorak je JP “Luka Brčko”, za srijedu najavljujemo štrajk u Javnom registru i tako će biti svaki dan, jedna od sindikalnih organizacija pri Sindikatu Brčko distrikta BiH će biti u štrajku upozorenja na kraju do, nadamo se, ispunjenja naših uslova”, izjavio je Igor Babić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH.

Zahtjevi radnika JP “Komunalno Brčko”, koji najavljuju štrajk za ponedjeljak 20. mart 2023. godine u 11:00 časova, isti su kao i kod zaposlenih u obrazovnim i vaspitnim ustanovama Brčko distrikta BiH.

Komentari javnosti na štrajkove u javnim institucijama su različiti. Jedni podržavaju, drugi osuđuju. Čeka se i reakcija vlasti Brčko distrikta BiH na ovu seriju nezadovoljstva radnika u institucijama, koje se uglavnom finansiraju sa Budžeta Distrikta. Radnici u realnom sektoru o štrajku itekako razmišljaju, ali zbog straha od gubitika posla, sve i ostaje na tome, te konkretnih koraka za poboljšanje uslova rada za većinu radnika u privatnom sektoru, za sada, nema.

IZVORwww.brckodanas.com; brcko.tv;
Prethodni postSkupština usvojila odluku o neradnim danima zbog vjerskih praznika
Sledeći postRadarske kontrole za period 20.3.2023. godine do 26.3.2023. godine