Domaće serije uz koje smo odrastali

246

Neke podsjećaju na djetinjstvo, neke na mladost. Možda niste gledali premijeru, ali ste sigurno gledali makar jednu reprizu! Izdvojili smo 12 popularih serija iz doba SFRJ, a vi nam recite koja vam je omiljena!

Vratimo se decenijama unazad, kada smo širili bratstvo i jedinstvo, slušali o nesvrstanima, učili o AVNOJ-u dok smo gledali mame kako peglaju naše pionirske marame i bili jedno. Svi mi – od Triglava do Đevđelije od Đerdapa do Jadrana.

Osim po grbu i himni “Hej Sloveni” tu lijepu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju pamtimo i po nečem drugom, sasvim jednostavnom, iz neke ozbiljne perspektive “beznačajnom” – serijama “naše” produkcije koje smo netremice gledali!

KUDA IDU DIVLJE SVINJE

brckodanas-com-kuda-idu-divlje-svinje Vratimo se u ’71. godinu, kada je TV Zagreb snimio deset epizoda serije “Kuda idu divlje svinje” u kojoj su glavne uloge igrali Ljubiša Samardžić i Jovan Ličina.

Radnja serije odvija se 1943. godine na periferiji Zagreba, i opisuje sukobe dvije konkurentske švercerske ekipe – jednu predvodi Crni Roko, a drugu Veriga, dok se sve dešava pod budnim okom žandarmerijskog narednika Mila Vrbice.

“Kuda idu divlje svinje” je više bila reakcija na tadašnje društvene prilike, a možda razlog što kasnije nije reprizirana, leži u tome da nije uljepšavala konunističku stvarnost.

LJUBAV NA SEOSKI NAČIN

brckodanas-com-ljubav-na-seoski-nacin Video zapis ove serije je crno-bijeli, jer je snimana još davne 1970, međutim i danas malo ko da će ostati ravnodušan na doživljaje mladića Milorada (Dragan Zarić), koga stric Gvozden i deda Paun žele da ožene Radmilom, najbogatijom udavačom u selu, na njegovo bježanje u grad, pa zatim povratak u selo gdje uspijeva da pokvari planove stricu Gvozdenu (Miodrag Petrović) i dedi Paunu (Ratko Sarić).

Kada je Milorad u potrazi za poslom stigao čak do Londona nastala je kultna rečenica “Svi sa vezu, ja bez vezu”.

Čuvena pjesma Silvane Armenulić “Šta će mi život” je i mnogo godina kasnije nezaobilazna u repertoaru kafanskih muzičara širom Srbije.

GRLOM U JAGODE

brckodanas-com-grlom-u-jagode “Grlom u jagode” je serija snimana u produkciji Televizije Beograd 1975. godine. Ima deset epizoda i oslikava život mladića Branislava Živkovića zvanog Bane Bumbar. S njim smo rasli, kretali u srednju školu, završavali fakultet, radovali se, tugovali … Zato smo je i voljeli – svaka epizoda je bila posvećena nekome od nas, ili je nudila rješenje za neki od naših problema. Ako ništa od toga, znali smo slatko da se nasmijemo!

 

KAMIONDŽIJE

brckodanas-com-kamiondzije Gordanu Mihiću je istinita priča poslužila kao inspiracija za seriju. Nakon prvobitnih 10 epizoda, premijerno emitovanih početkom 1973, zbog velike popularnosti snimani su i nastavci – film Paja i Jare, pa zatim TV serija Kamiondžije ponovo voze i opet istoimeni film.

Paja Čutura i Živorad Jarić Jare, odnosno Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja su neprikosnoveni TV tandem koji će vas nasmijati do suza, iako se nisu voljeli kada se kamere ugase, jer su bili različiti tipovi ličnosti – Čkalja prznica, a Paja ćutljivac. Kultna je scena kada Jare polaže ispit. Paja je dodavao pitanja, tako da ni ekipa na setu ne zna odakle ih je izvlačio, da bi Čkaljini odgovori bili još smješniji.

OTPISANI

brckodanas-com-otpisani Šta reći o Tihom i Prletu, a da već nije rečeno?! Daleke 1974. godine je cijela Jugoslavija zurila u seriju snimljenu u produkciji Televizije Beograd, gledala nove probleme i avanture ilegalaca u okupiranom Beogradu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Uporedo sa snimanjem serije, snimljen je i film “Otpisani”, a onda, dvije godine kasnije i nastavak – “Povratak otpisanih”. Čak i da niste ljubitelj “akcije” između Partizana i Nijemaca, sigurni smo da volite muziku koja je obilježila seriju odnosno film …

VRUĆ VJETAR

brckodanas-com-vruc-vetar Ova serija ima svega 10 epizoda, ali i 35 godina nakon premijere gotovo da nema te osobe koja ne zna da Borivoje Šurdilović ima problema sa pritiskom, pa sa stanom za porodicu i ne pamti Miodraga Petrovića Čkalju kao bolešljivog ujaka Firgu, a Boru Todorovića kao šanera i žigola Boba. Dodajmo tome neprikosnovenu završnu numeru “A sad adio” koja je zvijezda za sebe.

Serija je osim u nekadašnjoj Jugoslaviji emitovana u Češkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Austriji i Mađarskoj, gdje je proglašena za najbolju TV seriju svih vremena. Ljubiša Samardžić je u Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj proglašen za najboljeg glumca, u Rimu je dobio najveću evropsku nagradu koju može jedan TV glumac da dobije, a na stadionu Nep ga je dočekalo 100.000 ljudi.

POZORIŠTE U KUĆI

brckodanas-com-pozoriste-u-kuci Ko ne pamti i ne voli Rođu! Najavnu špicu koju je 1972. godine otpjevala grupa Sedmorica mladih, i odjavnu čovjek koji je otpevao “Devojko mala”?

Serija u produkciji Televizije Beograd je u prvoj sezoni imala 28 epizoda i bila je toliko popularna da su snimljene još četiri. “Pozorište u kući” prati život porodice Petrović koju čine Rodoljub, Olga, njihov sin Borko, tašta Snežana Nikolajević i kućna pomoćnica Tina. Pored njih, neizbježne likove, čine: Vasa S. Tajčić, kućni prijatelj; Majka Vuka, Rođina majka …

Razlog zbog kojeg su svi voljeli ovu seriju jesu događaji koji su mogli biti dio i naših života, ali i odnos zeta i tašte – Rodoljuba Rođe Petrovića i gospođe Nikolajević, predratne gospođe s porijeklom, čiji je jedini problem zet bez porijekla. Legendarni Đuza Stojiljković …

ĐEKNA

brckodanas-com-djekna Humoristička serija Živka Nikolića i Miodraga Karadžića “Đekna još nije umrla, a ka` će ne znamo” snimljena je 1988. u produkciji Radio-televizije Titograd i ima 12 epizoda u kojima se bavi specifičnostima ponašanja tipične crnogorske porodice. Radnja je smještena u crnogorsko selo u okolini Šavnika i prati život Radosavove (Drago Malović) i Ljeposavine (Ljiljana Kontić) porodice i drugih seljana.

“Sine Mišo, ja ne viđeh veće budale no tebe koja radi više protiv sebe, do tebe” – početak je samo jednog od čuvenih pisama koje porodica piše Miši.

SIVI DOM

brckodanas-com-sivi-dom Sivi dom je jugoslovenska televizijska serija, snimljena u produkciji Televizije Beograd. Serija ima 12 epizoda i snimana je tokom 1984. i 1985. godine, a premijerno je emitovana 1986. godine.

Serija se bavi životom štićenika u Vaspitno popravnom domu za djecu i omladinu u Kruševcu. U njoj su, pored Bate Živojinovića, Dragana Nikolića, Miše Janketića, Đurđije Cvejić, Bore Todorovića i Žarka Radića, glumili i tada mladi glumci, kojima su ovo bile prve veće uloge: Branko Vidaković, Zoran Cvijanović, Željka Cvijetan, Dubravko Jovanović, Andrijana Videnović, Nikola Kojo, Mirjana Joković …

Seriju je režirao Darko Bajić koji je svojevremeno Novostima ispričao da je scenario napravio prema istinitom događaju.

“Išao sam u Kruševac u Kazneno-popravni dom i tamo sam proveo 20 dana. Dali su mi bijeli mantil i rekli da se predstavim kao vaspitač kako bi mi se lakše povjerili. Razgovarao sam sa djecom, trudio se da budem što neupadljiviji, da ne primjete da sam neko sa strane. Te sudbine sam pretočio u Sivi dom. Što se tiče autentičnosti, ona je apsolutno zasnovana na sudbinama djece koja su tada živjela u domu.

VELO MISTO

brckodanas-com-velo-misto Radnja serije “Velo misto” iz 1980. godine vrti se oko berbernice u kojoj je glavni lik Boris Dvornik i oko Hajduka iz Splita. Serija opisuje život u Splitu od 1910. do 1947. godine i često se smatra neslužbenom istorijom grada, kao i prvih decenija gradskog fudbalskog kluba.

Tematika je predratna, pred kraj i ratna, osvrt na tadašnje doba, i fino upakovane klasne podjele. Split, kao grad koji se razvija, ali i dalje ima nečeg provincijskog u sebi … Jaka uloga, odnosno jak lik je i Strikan, lokalni komunalac/đubretar koji savjetuje svog nećaka …

BOLJI ŽIVOT

brckodanas-com-bolji-zivot Posebnu simboliku predstavlja što je posljednja, 82. epizoda ove serije o petočlanoj beogradskoj porodici Popadić emitovana svega nekoliko dana (16. jun 1991.) prije početka raspada SFRJ, tako da je to zvanično i posljednja jugoslovenska televizijska serija. Mada su ulice bile puste u vrijeme emitovanja, prvi iole pohvalan tekst objavljen je tek poslije 14. epizode.

Danas je svojevrstan sociološki dokument, a samo je u Srbiji reprizirana devet puta i njena gledanost ne jenjava. I u novom milenijumu ilustrujemo svakodnevne društvene situacije scenama iz te serije Siniše Pavića – doživljaje sa posla, iz kafane, putovanja, bračne i porodične probleme i načine na koje su izlazili iz tih kriza …

SMOGOVCI

brckodanas-com-smogovci “Smogovci” su hrvatska humoristično-dramska TV serija koja se osvrće na život “obitelji Vragec” u Naselku, četvrti grada Zagreba. Prvi put se emitovala na RTV Zagrebu. Smatra se jednom od najpopularnijh TV-serija za djecu u istoriji jugoslovenske televizije.

Serija govori o šestoro braće koji su odrasli bez oca, zbog čega je mama Melita, kako bi ih prehranila, prihvatila posao u Njemačkoj.

(nezavisne.com)

Prethodni postPočeo 13. Bajramski turnir u malom fudbalu
Sledeći postKK “Lavovi” Brčko osvojili Novogodišnji turnir u košarci

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime