Dopisivanje može biti jednako ovisno kao i kockanje

94

Nema sumnje da današnji tinejdžeri posvećuju mnogo više pažnje mobilnim telefonima nego što se to prije radilo ali sada postoje dokazi koji ukazuju da se ipak pridaje “previše” pažnje pametnim telefonima.

Nedavna istraživanja pokazala su da pojedini tinejdžeri koji se dopisuju, pokazuju isto kompulzivno ponašanje kao kockari, uključujući i nemogućnost da se smanji dopisivanje, gubitak sna i laganje da bi se prikrila navika. Kod djevojaka, to se uglavnom odražava na ocjene u školi koje postaju sve slabije (iako su one prošle mnogo bolje od momaka). Količina poslanih i primljenih poruka nije toliko bitna, koliko je bitna činjenica da su oči konstantno “zalijepljene” za ekran.

Ali, ovo nije konačna studija. Nju čine samo 403 studenta, a ocjene su prijavili sami ispitanici. Dakle teško je znati da li su učesnici uljepšavali svoje ocjene. Takođe, važno je napomenuti da samo slanje poruka nije toliko odgovorno za školske probleme, nego je glavni uzrok gubitak pažnje.

Kao što psiholog kaže za New York Times, da vrijeme provedeno na provjeru telefona je zapravo vrijeme koje bi trebalo biti utrošeno na učenje i domaće zadatke. Drugim riječima, roditelji vjerojatno ne bi trebali oduzimati djeci telefone nego ih podsjećati da treba u svemu imati granicu i ostaviti telefone za vrijeme učenja.

(brckodanas.com)

Prethodni postFacebook testira nekoliko novih opcija za prikaz videa
Sledeći postToyota do 2050. želi skoro potpuno ukinuti vozila na naftu

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime