Dva lica pod istragom zbog nedavne pljačke benzinske pumpe “Karamujić”

209

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor prema S.T. (34) zbog sumnje da je prije nekoliko dana zajedno sa B.Č. (23) počinio razbojništvo na benzinskoj pumpi Karamujić u Vitanovićima kod Brčkog. Pritvor osumnjičenom S.T. određen je zbog opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo ukoliko bi ostao na slobodi. U odnosu na drugoosumnjičenog B.Č. (23) za kojeg je ocijenilo da ne postoje posebni razlozi za određivanje pritvora, Tužilaštvo je donijelo naredbu prema kojoj će se u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Po prijemu obavještenja o izvršenom krivičnom djelu Tužilaštvo Distrikta neodložno je otvorilo istragu zbog sumnje da su ova lica 3.12.2018. godine u 04.30.sati počinila razbojništvo nad radnikom benzinske pumpe Karamujić u Vitanovićima. Sumnja se da su se upravo njih dvojica putničkim motornim vozilom Golf 3 dovezli blizu objekta, a potom maskirani upali unutra pri čemu je S.T. uz prijetnju pištoljem zadao više udaraca radniku pupme S.S., dok je B.Č. iz kase oduzeo novac u iznosu od 910 KM.

Pošto su lišeni slobode i dovedeni pred tužioca osumnjičeni su ubrzo ispitani gdje je ocijenjeno da na strani prvoosumnjičenog postoji opasnost da bi mogao ponoviti krivično djelo, ukoliko bude pušten na slobodu, a za to krivično djelo može se izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna. S tim u vezi Tužilaštvo je predložilo Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH da se prvoosumnjičenom odredi pritvor u trajanju od jednog mjeseca. Rješenje o određivanju pritvora odmah je izvršeno iako se može pobijati žalbom.

Po određivanju pritvora osumnjičenom S.T. Tužilaštvo u saradnji s lokalnom policijom nastavlja intenzivnu istragu usmjerenu na daljnje prikupljanje dokaza o krivičnom djelu Razbojništvo iz člana 283 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Prethodni postPrvak BiH brčanski OK “Mladost” u osmini finala kupa CEV
Sledeći postPrva djevojčica rođena vantjelesnom oplodnjom u Republici Srpskoj danas napunila 15 godina