Dva miliona KM za programe samozapošljavanja u privredi i poljoprivredi

23
Foto: Brčko Danas

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je danas, na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Prijedlog odluke o odobravanju tekućeg transfera i usvajanju programa utroška sredstava u korist Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH za realizaciju programa samozapošljavanja na području Brčko distrikta BiH u 2024. godini u iznosu od 1.500.000,00 KM.

„Za aplikante koji u trenutku podnošenja aplikacije nemaju registrovanu djelatnost, dodijeljeni iznos ne može prelaziti 18.000,00 KM, a za aplikante koji u trenutku podnošenja aplikacije imaju registrovanu poslovnu djelatnost, dodijeljeni iznos ne može prelaziti 12.000,00 KM. Sredstva dodijeljena u skladu s ovim programom moraju biti utrošena do 31.12.2024. godine. Svrha Programa je doprinos privrednom razvoju Brčko distrikta BiH kroz stvaranje uslova za samozapošljavanje i podizanje preduzetničkog duha na području Brčko distrikta BiH“, kažu u Vladi Brčko distrikta BiH.

Vlada je na sjednici usvojila i Prijedlog odluke o odobravanju tekućeg transfera i usvajanju programa utroška sredstava za samozapošljavanje u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u iznosu od 500.000,00 KM u korist Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

„Sredstva koja se raspoređuju ovim programom utroška sredstava namijenjena su za realizaciju mjera definisanih Strategijom razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godina, kao i Strategijom razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godina“, ističu u Vladi Distrikta.

Članovi Vlade usvojili su i Prijedlog odluke o odobravanju tekućeg transfera i usvajanju programa utroška sredstava u korist Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH za realizaciju programa zapošljavanja pripravnika za 2024. godinu u Brčko distriktu BiH.

Opširnije o ostalim temama o kojima su raspravljali na današnjoj sjednici članovi Vlade Brčko distrikta BiH čitajte na stranici Vlade.

IZVORVlada Brčko distrikta BiH
Prethodni postPlesni par SPK Mambo Brčko među top 10 plesnih parova svijeta
Sledeći postPet medalja Borilačkoj akademiji “Ichigeki” na Evropskom kupu