Efikasni savjeti za brži metabolizam

36

Osobe sa brzim metabolizmom često se smatraju Božjim miljenicima. Nesumnjivo je da je preduslov za ovakav metabolizam dobra genetika, starosna dob, pol i tjelesna konstitucija.

Međutim, nisu svi uzroci isključivo van naše kontrole. Nedostatak fizičke aktivnosti i kvalitetnog sna, kao i neadekvatna ishrana i stres, predstavljaju faktore na koje možemo da utičemo jakom voljom i svjesnim izborom. U nastavku čitanja, dijelimo sa vama nekoliko savjeta da ubrzate vaš metabolizam.

Ulje od kokosa – univerzalni superheroj

Dobro je za sve tipove kože i suve i ispucale krajeve kose. Nema žene koja ga barem jednom nije probala u te svrhe. Međutim, mnoge zaborave da ga dodaju u ishranu. Mi vam savjetujemo da za brži metabolizam koristite ulje od kokosa zato što se ono direktno apsorbuje u krvotok, dajući organizmu energiju i ne opterećujući sistem za varenje.

Na taj način pomaže pri mršavljenju. Utiče na zdravlje imunog sistema i posjeduje antibakterijska, antimikrobna i antigljivična svojstva. Može se koristiti tako što punu kašiku dodate u šejk ili kašu, ili ga koristite u prženju ili pripremanju nekih slatkiša.

Promjene koje planiramo da uvedemo ne znače odricanje od zadovoljstva kojem se radujemo. Ukoliko volite da uživate u sirevima i vinu – ne uskraćujte to sebi sasvim, jer su bitne male navike koje postepeno uvodimo.

Topla voda, pola limuna i kaščica meda – da zagrije prazan želudac

Čudotvorni eliksir za brži metabolizam može se napraviti svako jutro i to za nekoliko minuta. Dovoljno je da zagrijete vodu da bude topla (ne vruća, ni previše mlaka), iscijedite pola limuna i dodate kaščicu meda. To sve promiješate i sačekate da se med otopi i popijete odmah nakon ustajanja ujutru. Nakon toga, slijedi doručak i kafa.

Zeleni čaj sadrži kofein

Zeleni čaj se često povezuje sa ubrzanjem metabolizma zbog prisustva katehina, koji povećavaju oksidacione masti, i kofeina, koji može blago podići brzinu metabolizma. Efekti naravno mogu varirati od osobe do osobe, te je važno da probate i pratite kako će djelovati na vas. Sigurno je efekat djelotvorniji ukoliko se kombinuje sa zdravim namirnicama i redovnom fizičkom aktivnošću. Pored zelenog, postoji još čajeva koji imaju svoja blagotvorna svojstva za metabolizam, kao npr. čaj od hibiskusa ili nane.

Uobročavanje, kvalitetan san, puno vode i manje stresa

Ukoliko želite da ubrzate vaš metabolizam, rješenje nije da manje jedete ili da preskačete obroke. Stručnjaci savjetuju da treba praktikovati redovne, manje obroke. Na taj način će tijelo redovno biti snabdjeveno energijom. Mnogi ne znaju da se s manjkom obroka usporava metabolizam, a to je zato što se tijelo prebacuje u tzv. survival mode. Zbog nagona za samoodržanje, tijelo reaguje na manju količinu hrane tako što usporava metabolizam, i na taj način štedi kalorije koje su potrebne da bi preživio. Zato je važno da u dnevni raspored uvedete između četiri i šest manjih, pravilno raspoređenih obroka. Obroci bi trebalo da budu bogati proteinima, a da se unos ugljenih hidrata reguliše. Na taj način ćete održavati sitost. Sigurno ste čuli da je doručak najvažniji obrok u danu, zato je poželjno da on bude bogat i jak jer se tako uspostavlja energetska baza za cio dan. Takođe, kalorije se u jutarnjim satima najbrže troše.

Osim neredovnih obroka, ono što usporava metabolizam jeste dugo sjedenje i nedostatak sna preko noći. Uz to, javlja se potreba za slatkišima, kao i neraspoloženje i stres. Manjak sna preko noći nećete nadoknaditi popodnevnom dremkom, već ćete poremetiti prirodni ritam organizma.

Kao i za cjelokupno blagostanje, zdraviji izgled kože i kose, tako i za sagorijevanje kalorija, važno je unošenje dovoljno tečnosti. Poželjno je da se na dnevnom nivou unese oko dva litra vode. Neka istraživanja su pokazale da litar popijene vode ubrzava metabolizam 10-30 odsto u narednom satu.

Lako je reći manje se stresirajte, ali stres zasigurno može usporavati vaš metabolizam kao i cjelokupno funkcionisanje organizma. Ukoliko još ne možete da promijenite način na koji vaše tijelo reaguje na izvjesne situacije i promjene, pokušajte da nađete tehnike koje će vaše tijelo vratiti u ravnotežu – izdvojite nekoliko sati u nedjelji da se posvetite sebi, svojim hobijima, druženju sa porodicom i prijateljima. Ne dozvolite da se loša energija i umor nakupe, te da vas dovedu do pucanja.

Fizička aktivnost kao rješenje za sve

Za problem, bilo on psihičke ili fizičke prirode, svuda ćete pronaći kao jedan od savjeta: fizičku aktivnost. Redovno vježbanje, kao što su kardio trening i trening sa tegovima, može pomoći u povećanju metaboličke brzine. Pronađite koja vrsta treninga vam prija – duge šetnje, pilates, plivanje, trčanje itd. i to uskladite sa ishranom i kvalitetnim snom. Ovdje je balans takođe presudan – masne namirnice i trening ne idu zajedno, ali to ne znači da treba u potpunosti da ih se odreknete. Povremeno konzumiranje je dozvoljeno i neće štetno uticati na zdravlje, ali je neophodno da znate na čemu ključnom treba vaša ishrana da se bazira.

Brz metabolizam podstiče organizam da brže obrađuje hranu i pretvara je u energiju. Ovo može rezultirati većim sagorijevanjem kalorija i održavanjem zdrave tjelesne težine. Iako ne možete potpuno promijeniti svoju genetiku, pravilna ishrana, redovno vježbanje i zdrave životne navike mogu uticati da se neželjeno stanje promijeni.

Ukoliko vam spor metabolizam, i pored ovih savjeta koje ste primjenili, predstavlja problem, nije loše da se obratite ljekaru ili nutricionisti. Na taj način ćete, u konsultovanju sa stručnjakom, pronaći ono što odgovara baš vama.

IZVORSrbijanka Stanković, Izvor fotografija: pexels.com
Prethodni postFarmaceutski tehničari obilježili Svjetski dan farmaceuta
Sledeći postBolji posao – sedmična ponuda poslova