Ekonomski fakultet Brčko domaćin IX konferencije o perspektivama partnerstva vlasti, privrede i institucija obrazovanja

43

Ekonomski fakultet Brčko Univerziteta u Istočnom Sarajevu 6. i 7. novembra organizuje Devetu međunarodnu konferenciju pod nazivom „Perspektive partnerstva vlasti, privrede i institucija visokog obrazovanja u podsticanju ekonomskog razvoja”, čija je ovogodišnja tema „Savremeni izazovi u poslovnom, društvenom i obrazovnom ambijentu”.

„Sagledavajući aktuelne izazove i šanse koje nameće savremeno poslovno, obrazovno i institucionalno okruženje, zaključujemo da se ističu dva fenomena koja su vrijedna pažnje, kako akademske, tako i stručne javnosti, a to su cirkularna ekonomija i dualno obrazovanje“, kažu u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Cirkularna ekonomija predstavlja model proizvodnje i potrošnje kojim se produžava životni vijek proizvoda dijeljenjem, popravkom i reciklažom postojećih materijala. Cirkularna ekonomija predstavlja drugačiji pogled na proizvodnju i potrošnju u odnosu na klasični, linearni ekonomski model. Cilj je smanjenje otpada i racionalnije korišćenje ograničenog pristupa zalihama i sirovinama.

Dualno obrazovanje je model prema kojem studenti stiču teoretsko znanje, dok praktično znanje i vještine stiču na osnovu rada u privredi. Na taj način se pronalazi formula za usklađivanje različitih interesa studenata, visokoškolskih institucija i preduzeća iz realnog sektora. Svrha ideje dualnog obrazovanja je da studenti steknu znanja i vještine koji pozitivno utiču na smanjenje nezaposlenosti svršenih studenata, te na skraćenje vremenskog perioda između završetka školovanja i pronalaska zaposlenja.

“Stoga je cilj konferencije, sa fokusom na ova dva fenomena,razmjena ideja, metoda i iskustava u svrhu primjene u širem području ekonomskog i društvenog života. Zaključci Konferencije pružiće polaznu osnovu za kreiranje ambijenta u kojem se pojačava veza između visokoškolskih institucija, preduzeća iz realnog sektora i institucija vlasti“, ističu na Ekonomskom fakultetu Brčko.

Ekonomski fakultet konferenciju realizuje uz podršku i u saradnji sa Elektrotehničkim i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Ekonomskim fakultetom u Beogradu, Ekonomskim fakultetom u Subotici, Fakultetom za hotelijerstvo i turizam Vrnjačka Banja, ”Perm State Agro-Technological University Russia”, ”Voronezh State Agricultural University Russia”, ”Aleksandras Stulginskis University, Faculty of Economics and Management” u Litvaniji, ”Selçuk University Konya-Turkey” i ”Shanghai Polytechnic University”, te dugogodišnje saradnje sa institucijama vlasti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Apstrakte za konferenciju zainteresovani su dostavili do 1. novembra 2023. godine, dok je rok za dostavljanje radova kraj marta sljedeće godine.
Prihvaćeni i pozitivno recenzirani radovi biće objavljeni u Zborniku radova Konferencije ili u časopisu „Zbornik radova Ekonomskog fakulteta Brčko”.

Drugog dana konferencije biće obilježen Dan fakulteta i upriličena i svečanost dodjele diploma svršenim studentima Ekonomskog fakulteta Brčko.

IZVORwww.brckodanas.com; www.efb.ues.rs.ba;
Prethodni postBolji posao – sedmična ponuda poslova
Sledeći postVakcinacija protiv sezonske gripe počinje u ponedjeljak