El Salvador – najsmrtonosnija država na svijetu

274

El Salvador je država koja je podijeljena između dvije bande, “18. ulice” i “Mare Salvatruche” ili MS 13. Policija procjenjuje da zajedno imaju oko 30.000 članova, dok drugi izvori tvrde da je njihov broj duplo veći. Tamo dnevno poginu 22 osobe, a policija je totalno nemoćna. Dobro došli u najopasniju državu na svijetu – El Salvador!

Noć je. U punoj opremi specijalci se voze gradom. Na popisu imaju nekoliko adresa. Postupak je uvijek isti: upad, pretres, izvlačenje pospanih i polugolih stanara iz kreveta. Ručnim bateriskim lampama traže tetovaže ili barem “cortez” najke koje su popularne među pripadnicima bandi. U suštini, oni će se zadovoljiti bilo kakvim znakom ili simbolom koji ukazuje na njihovu povezanost s organizovanim kriminalnim grupama.

Za oko 500 pripadnika specijalnih salvadorskih policijskih snaga hapšenje kriminalaca nije samo običan posao – za njih je borba s bandama postala lična stvar. Naime, prema pisanju Vašington posta, stopa ubistava ove godine je u El Salvadoru, maloj srednjoameričkoj državi s oko 6,2 miliona stanovnika, dostigla rekordan nivo u posljednjih deset godina. Ubistva su toliko česta da je El Salvador na pragu dobijanja nezahvalnog epiteta “najsmrtonosnije države na svijetu”.

Klimavo primirje koje su dvije najmoćnije bande, “18-ta ulica” i “Mara Salvatrucha”, sklopile 2012. propalo je prošle godine, nakon čega se nasilje gotovo momentalno rasplamsalo i otelo kontroli. Samo je ove godine u ovoj opasnoj državi poginulo oko 1.800 ljudi, uključujući i 24 policajca. Većina njih su likvidirani kada nisu bili na dužnosti.

Kako posljedica prekida primirja, tempo je pojačala i salvadorska policija. Suočena sa zgroženom javnosti i pritiskom vlasti, pokrenula je akciju protiv bandi, likvidirajući i hapseći sve lidere kriminalnih grupa. Samo ove godine su uhapsili njih 4.400. Policiji u korist ide i zakon – otežane su istrage o policijskoj brutalnosti.

„Policija mora da koristi oružje i treba da ga upotrebljava bez straha od posljedica“, rekao je salvadorski potpredsjednik Oskar Ortiz.

Tamošnje bande su postale toliko otporne da ih neki nazivaju “vladom u sjeni”.

Prethodni postČlanovi kluba borilačkih sportova”Lokomotiva” iz Makedonije se vratili sa zlatom i bronzom
Sledeći postLG Televizor koji je tanji od 1 mm?

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime