Emina, Dražen, Miloš i Haris – učenici generacije brčanskih srednjih škola

359

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić i šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje Srđan Kisić ugostili su u brčanskoj Vijećnici učenike generacije srednjih škola Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za školsku 2023/2024. godinu.

Učenici generacije su Dražen Petrović iz JU Gimnazija „Vaso Pelagić“, Miloš Vuković iz JU „Ekonomska škola“, Haris Bušatlić iz JU „Poljoprivredna i medicinska škole“ i Emina Čolaković iz JU „Tehnička škola“ Brčko distrikta BiH.

Nakon prijema u Vijećnici i razgovora o planovima za budućnost, organizovana je i konferencija za medije, na kojoj su govorili i najbolji brčanski učenici.

Učenik generacije JU Gimnazije „Vaso Pelagić“ Brčko distrikta BiH Dražen Petrović rekao je da mu je velika čast što je vlast prepoznala njegov trud i zahvalio se na uručenim nagradama i poklonima.

„Upisao sam Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i potrudiću se da nastavim sa dobrom praksom, da bih u budućnosti doprinio zajednici“, kazao je Dražen.

„Osim podrške roditelja, drago mi je što i vlast prepoznaje naš rad. Planiram da upišem Arhitektonski ili Građevinski fakultet u Sarajevu i nadam se da ću nastaviti sa pozitivnim rezultatima u svom daljem obrazovanju“, rekla je na konferenciji za medije učenica generacije JU Tehničke škole Emina Čolaković.

Gradonačelnik Nišić pohvalio je njihov trud, marljivost i posvećenost nauci, istakavši i zasluge učitelja, nastavnika i profesora koji su bili mentori, inspiracija i vodiči kroz njihovo obrazovanje.

„Ovi mladi ljudi prešli su jedno teško poglavlje, ali postoji jedan paradoks da su najteže lekcije pred najboljim učenicima. Smatramo da će oni uspješno savladati sve lekcije te se vratiti u Brčko distrikt BiH nakon svojih akademskih karijera i da će ovdje inkorporirati svoja znanja i vještine. Vlada Brčko distrikta BiH opredijeljena je da potiče nauku i mlade i sa razlogom možemo smatrati da su ovo lideri budućnosti koji će preuzeti odgovornost za razvoj lokalne zajednice i Bosne i Hercegovine“, istakao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je rekao da su kroz rebalans budžeta stipendije povećane sa 200 na 300 KM, te da su obezbijeđene i posebne nagrade za najbolje učenike.

Šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje Srđan Kisić istakao je da je ovo jedan u nizu programa koje Vlada Brčko distrikta provodi kada je riječ o učenicima.

„Ovo je simbolična poruka da grad misli na ove mlade ljude i da cijeni njihov rad i trud tokom njihovog školovanja“, istakao je Kisić.

IZVORVlada Brčko distrikta BiH
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 8.7.2024. godine do 14.7.2024. godine
Sledeći postJubilarna 10. Ljetnja policijska škola biće avgustu