Energetska pića – pošast među adolescentima

17
Izvor: pexels.com

Među mlađom populacijom u porastu je konzumacija energetskih pića. Na našem tržištu pojavila su se nova pića čije su karakteristike višestruko lošije za mlade organizme, u odnosu na ranije dostupne eneregetske napitke.

Zdravstveni rizici

„S obzirom na slobodno tržište i mogućnost uvoza svega što nije zakonima zabranjeno, te široku dostupnost svih proizvoda mladima, pa i djeci, sve češće se postavlja pitanje da li je potrebno zakonom, kao za cigarete ili alkohol, definisati ko može da kupi određena energetska pića“, kažu u Institutu za zdravlje hrane iz Zenice.

„Zdravstveni rizici koji su povezani sa konzumiranjem energetskih pića, uglavnom se povezuju sa količinom kofeina, koja je u njima značajno veća nego u kafi. Ova pića imaju prosječno 27 grama šećera u 250 mililitara pića. Predoziranje kofeinom može ubrzati krvi pritisak i broj otkucaja srca“, kaže nutricionistkinja Instituta Maja Jonjić-Trifković.

Maja Jonjić – Trifković, nustricionistkinja
Izvor: inz.ba

Energetska pića se proizvode za odrasle i njihov sastav ne odgovara mlađem organizmu koji nije razvio toleranciju na sastav energetskih pića. Osim kofeina i šećera, ova pića imaju i druge sastojke, poput taurina, koji se povezuju sa povišenim krvnim pritiskom, srčanim bolestima i moždanim udarom. Kod konzumacije energetskih pića, zamka je u tome što podstiču na unos velikih količina u kratkom vremenu.

Na našem tržištu su se ove godine pojavila i energetska pića koja su, osim po značajno visokoj prodajnoj cijeni, mnogo pogubnija po konzumente zbog povećane količine kofeina i šećera, koja je dva puta viša od ranijih najjačih energetskih pića ili pet – šest puta viša od popularnih gaziranih napitaka.

„Prema EFSA (Evropskoj agenciji za sigurnost hrane) jedno “prosječno” polulitarsko pakovanje energetskog pića sadrži više miligrama kofeina, nego što bi dnevno adolescent smio da unese u svoj organizam. Takođe, konzumacija energetskih pića nikako ne bi trebalo da se unosi tokom vježbanja, jer kombinacija gubitka tečnosti zbog znojenja i diuretskog učinka samog kofeina, može dovesti i do ozbiljne dehidratacije“, ističe Jonjić-Trifković.

Posljedice za najmlađe

Posljedice koje se mogu javiti kod djece zbog konzumiranja energetskih pića su česte glavobolje, mučnina, povraćanje, poremećaj sna, česte promjene raspoloženja, psihološki poremećaj – anksioznost, te razvijanje psihološkog poremećaja – zavisnost.

U isto vrijeme, proizvođači pokušavaju da predstave energetska pića kao zdrava, postavljajući slike voća na limenkama, poput jabuke, narandže ili manga, a u stvari samo dodaju sintetičke vitamine, koji ovo piće ne čine ni boljim ni zdravijim.

„Ovim putem upućujem apel roditeljima da posvete posebnu pažnju ovoj pošasti konzumiranja energetskih pića, mahom među maloljetnicima, i da razgovaraju sa svojom djecom o štetnim učincima energetskih pića po njihovo zdravlje. te da sami budu uzor svojoj djeci tako što ni oni neće kupovati niti konzumirati ta pića“, zaključuje nustricionistkinja Maja Jonjić – Trifković.

IZVORwww.brckodanas.com; www.inz.ba;
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 13.11.2023. godine do 19.11.2023. godine
Sledeći post“Trka za život” organizuje radionicu o prevenciji vršnjačkog nasilja