Evo šta mali genijalci gledaju na TikToku

180

Mnogi đaci, dok sjede na času matematike, barem jednom pomisle „Kao da će meni ovo trebati u životu!? Gdje ću ja da koristim sinuse i kosinuse, razlomke i integrale, algebru i geometriju uopšte?“ I, realno, mnoge komplikovane računske operacije, sa kojima smo se svi susretali u školi neće nam trebati u takvom, izvornom, obliku. Ali, to ne znači da nam matematika ne treba u životu. Gledate li na sat svaki dan, sabirate li cijene u prodavnici? Ne biste mogli bez matematike.

Matematika ima primjenu u skoro svakoj oblasti života. U muzici, građevinarstvu, arhitekturi, dizajnu svake vrste – enterijera, namještaja, odjeće. Auto – industrija, ne može bez matematike, kao ni pravo, medicina, biologija, kozmetologija, a na matematici počivaju ekonomija, elektronika, robotika, mašinstvo, IT industrija itd.

Matematika nas uči kako da pristupamo problemima i kako da ih riješimo, što je, kao proces, primjenjivo na sve oblasti života. U matematici nema preskakanja koraka, jer je važan čitav postupak dolaska do rješenja. A svaki problem ima najmanje dva postupka koji nas vode do rješenja, pa tako i u matematici, i u životu uopšte. Matematika je vrlo precizna, ima pravila koja je potrebno poštovati, zahtijeva razmišljanje, koncentrisanost i odgovornost.

Matematiku ili voliš ili ne – kako da matematika ne bude bauk?

Upravo objašnjavanjem matematike i razumijevanjem dječijih problema sa matematikom, već 30 godina bavi se Aleksandra Kovačević, profesorka matematike iz Novog Sada. Kroz svoju „Školicu Jupiter“ druži se sa osnovcima i srednjoškolcima, uči ih da prigrle i prihvate matematiku.

Aleksandra Kovačević

„Čitav život istražujem metode objašnjavanja. To mi je pasija, to volim. Volim da dijete želi sa mnom da radi. Ili te dijete voli i razumije ili ne. Ako ne kliknemo, nema zajedničkog rada“, kaže Aleksandra.

Osim polaznicima „Školice Jupiter“ i učenicima Srednje ekonomske škole BIT, u kojoj je zaposlena, Aleksandra je dostupna i svim drugim đacima koji imaju problema sa matematikom, ili pak onima koji bi da unaprijede svoje znanje i razumijevanje ovog predmeta. Na svom TikTok kanalu @jupiter_axy i instagram profilu, redovno objavljuje objašnjenja zadataka, posebno onih koji đacima zadaju muke. A kako je sve počelo?

„Prve videe za Tiktok sam snimila jer sam, slučajno, bila slobodna nekih 15-tak minuta, između dva časa. Bilo mi je žao da dobro objašnjenje čuju samo đaci sa kojima inače radim. Snimila sam video za dva zadatka, koja ja najviše volim, uradila upload na TikTok i poslije dva sata je uslijedio šok… mojih prvih 65.000 pregleda! Nastavila sam da snimam, jer su djeca to tražila, a snimanja uživo sam radila jer je njima značila podrška, posebno za zadatke koji nisu najteži, nego ih djeca najteže usvajaju. Najljepše zadatke, nevjerovatno, ali deca biraju! Oduševili su me odabirom zadataka koji nisu primjena znanja već upotreba. Imamo mi odličan potencijal za širi uspjeh na PISA testovima. Nik na Tiktoku su mi dali moji đaci. Kažu popularno je zvati se Axy za Aleksandru koja voli matematiku“, oduševljeno priča Aleksandra, a iz svake rečenice se vidi koliko voli matematiku i želi da prenese tu ljubav i đacima, učenicima, studentima.

Aleksandra Kovačević

Kaže da nema teških zadataka, kao i da se u svaki zadatak treba uživiti, zamisliti to što se zadatkom traži, posebno kod dugih tekstualnih zadataka u kojima preovladava dužina, brzina, razdaljina među mjestima – tada savjetuje đacima da zamisle kako se voze tim putem, vide usput cvijeće, gradove, ljude ili vozove, važno je uvježbati „vještinu uživljavanja“, onda se dođe i do rješenja zadatka.

Za one koje sada očekuje polaganje prijemnih ispita, popravljanje ocjena, ali i za sve đake kada počne škola, Aleksandra ima dodatni savjet: „Kada imate kontrolni ili važan test, obucite nešto što volite, u čemu se osjećate dobro i prijatno. Kad počne test, prvo radite zadatke koji su baš vama poznati i laki. Uživite se u tekstualni zadatak. Ponoviću. Uživite se, zamislite da se to vama dešava. Sve što pomislite u okviru zadatka, zapišite! Polako radite koliko god možete. Kad ste dali sve od sebe, stanite! Ostavite sve i mislite na nešto potpuno drugo par minuta: more, putovanja, tri leće, domaća supa, koliko je toplo u Egiptu ili hladno na Sjevernom polu… Skrenite svoje misli da napravite mentalni reset. Onda se vratite i pregledajte urađeno, kao da je tuđe. Tražite greške sebi, kao da baš želite da ih nađete. Kada zazvoni, predajte rad, opustite se, jer ste uradili najbolje kako ste znali u datom trenutku!“

Zapratite Aleksandrina neposredna i zanimljiva objašnjavanja matematičkih zavrzlama, i uvjerite se da matematika nije bauk, kao i da na TikToku ima korisnih i zabavnih kanala u isto vrijeme.

IZVORwww.brckodanas.com;
Prethodni postBolji posao – sedmična ponuda poslova
Sledeći postSkupština Distrikta – izmjene u finansiranje kapitalnih projekata